facebook script

Media en het brein

Jaren geleden, net voor de uitgifte van de langverwachte Ipad, vroeg een journalist aan Steve Jobs: “Uw kinderen zullen wel dol zijn op de Ipad?” De journalist ging er natuurlijk van uit dat de kinderen van de oprichter van Apple ongeëvenaarde schermtijd genoten met voortdurend toegang tot de laatste hightech apparaten.

Wel, niet echt. Steve Jobs legde in het interview uit dat zijn kinderen nog nooit een Ipad hadden gebruikt! Nooit. Als de journalist zich een voorstelling maakte van een met apparaten bezaaid huis, die voortdurend in gebruik waren, had hij het mis. In het huis van de CEO van Apple aten de familieleden samen en praatten over betekenisvolle onderwerpen.

Voor de rest van ons echter lijkt het erop dat vermaak en sociale media onze levens hebben doordrenkt. Wij prijzen mogelijk zelfs de voordelen en het gemak. Maar zouden moderne media de grootste afleiding kunnen zijn van de belangrijkste activiteiten in het leven?

Verslaving

De doorsnee tiener besteedt nu negen uur per dag aan vermaak en sociale media. De gemiddelde ouder besteedt bijna acht uur per dag aan vermaak. Zelfs peuters gebruiken nu mobiele apparaten. 97% van de peuters krijgt geregeld schermtijd en de meeste van hen hebben geen ouderlijke interactie terwijl zij de media gebruiken. Het gemiddelde kind besteedt op 6-jarige leeftijd meer tijd aan televisiekijken dan dat het gedurende zijn of haar hele leven aan gesprekken met de vader besteedt.

Deuteronomium 6:7 geeft een heel ander beeld van menselijke relaties. In plaats van Sms’jes en posts op sociale media ontwierp God de familie voor saamhorigheid. Hij gaf families opdracht om gedurende de dag over Zijn geboden te praten. “Spreek er steeds over, thuis en onderweg, als u naar bed gaat en als u opstaat.” Ochtend en avond, lopend en pratend, etend en aanbiddend, God heeft families ontworpen om samen te zijn.

Snel doorspoelend naar de 21eeeuw. Onderzoekers waren ontzet toen zij de hersenen van enthousiaste Iphone gebruikers onderzochten. Hersenscans lieten een letterlijke liefdesrelatie zien met de Iphone. Zij vonden de telefoon niet alleen maar leuk of genoten hiervan. Interactie met hun telefoons activeerde dezelfde circuits in de hersenen als de omgang met en het houden van een familielid of echtgenoot!

Wanneer je een liefdesrelatie begint met een stuk hardware, terwijl je minder tijd besteed aan je geliefden, dan gaat Matteüs 24:12 in vervulling. In de laatste dagen “zal bij velen de liefde bekoelen.”

Depressie, eenzaamheid, afzondering

Sociale media zou de meest verbonden generatie in de geschiedenis moeten voortbrengen. Ironisch genoeg heeft het de hoogste opkomst van eenzaamheid ooit gemeten voortgebracht. Zware sociale media gebruikers hebben 2,7 keer meer kans op depressies dan zij, die minder sociale media gebruiken.

U kunt zien dat de cultuur hiermee worstelt wanneer u deze rare symptomen ziet opduiken: Een Zuid Koreaanse uitvinder onthulde onlangs een zitbank met mechanische armen, die iemand kunnen omhelzen. Deze is zo ontworpen dat het voelt alsof u stevig vastgehouden wordt door een geliefde. Dan is er nog de ‘knuffelen met vreemden’ rage- echt waar. Eenzaam? Huur een professionele knuffelaar. Uitvinders hebben nu ook sociale robots ontworpen voor kinderen die nog niet naar school gaan en ouderen. Zij kunnen nu sociale ervaringen opdoen… met een robot? Deze vreemde fenomenen bestonden een paar jaar geleden nog niet. Zij onthullen een diep sociaal en geestelijk tekort, dat niet opgevuld wordt door oppervlakkige online sociale ervaringen. Wij moeten dringend het virtuele door het echte vervangen. Wij moeten terugkeren naar Gods ontwerp voor menselijke relaties, zoals de familie en de kerk.

Verzadiging door de amusementsmedia is zo extreem geworden, dat psychiaters nu feitelijke mediaverslaving vaststellen. Volgens het Amerikaanse Medisch Genootschap zijn er 19 miljoen videospelletjesverslaafden in Amerika. Vijf miljoen gamers noteren zelfs meer dan 40 uur per week. Volgens gegevens, die verzameld zijn door de onderzoeker George Barna, is amusementsmedia verslaving de ergste en meest wijdverspreide verslaving in Amerika vandaag. De meerderheid van de Amerikanen komt in aanmerking voor het verslaafd zijn aan hun favoriete media. Dr. Nicholas Kardaras is een verslavingshulp specialist en schrijver van het boek ‘Glow kids’. “Ik heb met honderden heroïneverslaafden gewerkt”, legt hij uit, “Het is makkelijker om een heroïneverslaafde te behandelen dan een echte schermverslaafde.”

Het verslavingsprobleem is mogelijk zelfs op u van toepassing. Misschien bent u zich er niet volledig van bewust. Voelt het alsof u geen dag zonder uw favoriete amusement of sociale media kunt? Vat moed. De Bijbel geeft de verslaafde onoverwinnelijke hoop. Het belooft absolute overwinning in Christus (1 Korintiërs 15:57; 1 Korintiërs 10:13)!

De oprichter van Facebook, Sean Parker, gaf toe dat Facebook opzettelijk zo ontworpen was om gebruikers aan de haak te slaan. “Hun applicaties,” verklaarde hij, “buiten een kwetsbaarheid uit in de menselijke psyche.” Elke ‘like’ en ‘comment’ was ontworpen om “een kleine dopamineshot” te geven om gebruikers bezig te blijven houden. “God alleen weet wat het met de hersenen van onze kinderen doet”, zei hij.

Eenvoudige pleziertjes

God weet inderdaad hoe moderne media onze hersenen beïnvloeden. Als onze liefhebbende Schepper heeft onze God onze hersenen zo ontworpen dat het overvloedige vreugde in Hem kan ervaren (Johannes 10:10). Hij heeft de enige remedie tegen ons mediaverzadigingsprobleem.

De schoonheid van de natuur , het plezier van familiebanden, lekker en voedzaam eten, anderen helpen, Zijn woord bestuderen, lichamelijke arbeid, tuinieren, naar de kerk gaan, Sabbatsrust – dit zijn Gods wegen naar een overvloedig leven. Recente onderzoeken laten zien dat elk van deze manieren feitelijk geluksniveaus verhogen! Aan de andere kant laten studies consequent zien dat meer mediagebruik lagere geluksniveaus en hogere vervelingniveaus voortbrengen.

Alhoewel de Bijbel “zoeter dan honing“ is (Psalm 119:103) heeft Gods woord helaas weinig belangstelling. Waarom? Welbeschouwd is de Bijbel het meest gedrukte, best verkochte, meest gelezen boek in de geschiedenis. Spreuken 27:7 zegt, dat “wie genoeg te eten heeft, de zoetste honing veracht.” Wij zijn zo verzadigd en overgestimuleerd door de moderne media dat de Bijbel oninteressant lijkt. De media hebben onze mentale smaakpapillen vervormd.

Wanneer u echter iemand spreekt die aan een 30 daagse media vasten gedaan heeft, zult u het tegenovergestelde horen. Dat klinkt ongeveer als volgt: “Toen ik begon met mijn 30 daagse mediaonthouding was het moeilijk en zelfs pijnlijk. Maar al snel realiseerde ik mij hoeveel tijd ik had voor betere activiteiten! Ik begon plezier te krijgen in het lezen van mijn Bijbel. Ik had meer tijd te besteden met geliefden, in de natuur en met andere eenvoudige vermakelijkheden.”

De Bijbel belooft dat God ons geen goed ding onthoudt (Psalm 84:11). Hij bevredigt het verlangen van ieder levend wezen (Psalm 145:16). Neemt één of andere mediaverslaving teveel tijd en hersenruimte in beslag in uw leven? Als u die afleidingen opgeeft kunt u in het begin kreunen en steunen. Maar uw verdriet zal veranderen in vreugde (Johannes 16:20).

God nodigt u uit om het te proberen: “Proef, en geniet de goedheid van de Heer.” (Psalm 34:8) Wanneer u wat van uw mediatijd inruilt voor tijd in Gods woord zult u nieuwe betekenissen en doelen vinden in een leven geleefd in relatie met Jezus. “Het eeuwig leven, dat is dat zij U kennen, de enige ware God, en Hem die U gezonden hebt, Jezus Christus.” (Johannes 17:3)

Bijbelcursus