facebook script

Heb je vijanden lief

Op een dag benaderde een vreemdeling meneer Mohan in de straten van Varanasi, India, en gaf hem een tijdschrift dat hij beleefd aannam. Nieuwsgierig begon hij de inhoud te onderzoeken in de verwachting dat hij geen nuttige, spirituele onderwerpen zou vinden. Eén titel verraste hem echter: ‘Heb je vijanden lief.’ “Wacht even. Ik ben een Brahmaan. Waarom heb ik nog nooit gehoord dat je je vijanden lief moet hebben?” In stilte dacht hij erover na. Zijn er dingen over Bhagwan (God) en het leven, die ik niet heb gehoord? Hij begon opgewonden en nieuwsgierig te lezen. Wat kan ik leren van dit onderwerp: ‘Heb je vijanden lief?’

Nog nooit heb ik gehoord dat de Almachtige Schepper God iemand nodig heeft om problemen met hun vijanden op te lossen. Men moet vergiffenis zoeken voor verkeerde daden die vrienden of familie of kennissen of vreemdelingen aangedaan zijn voordat we de Schepper-God van het universum zoeken? Dit is een nieuwe leer waarvan ik mij niet bewust was. Wat betekent het om problemen met medemensen goed te maken voordat je de Schepper-God zoekt?

Je oogst wat je zaait

Hij dacht verder na. De heilige boeken leren dat wat een persoon zaait, hij ook zal oogsten. Deze nieuwe leer beweert ook dat de hele mensheid, ongeacht hun religieuze achtergrond, ras, kaste, klasse en geslacht, zal oogsten wat ze zaait. Waarom zou ik dan nog steeds mijn vijanden moeten liefhebben? Als iemand verkeerd doet, moet ik dan nog steeds van hen houden? Waarom? Ik heb geleerd dat ieder persoon verantwoordelijk is voor zijn acties en daarvan de gevolgen draagt. Als iemand mijn spullen steelt, moet die persoon terugbetalen wat hij heeft gestolen. Een gevoel van opluchting. Ik ben blij dat deze nieuwe leer het niet oneens is met de oude leer dat je oogst wat je zaait. Maar hoe houd ik van mijn vijanden, vooral wanneer ze mij onrecht hebben aangedaan? Wat betekent liefde eigenlijk? Liefde wordt aangetoond door iemands daden en gedachten. Een vader zal liefde tonen door zijn gezin voedsel en een thuis te bieden. Een moeder zou honger lijden, zodat haar kinderen voedsel te eten zouden hebben. Is die liefde genoeg om het kwaad in de wereld te genezen?

Liefde overwint het kwaad

Mohan overlegde bij zichzelf. Liefde is veel meer dan een vader die zijn hele leven opoffert om zijn gezin voedsel, onderwijs en een thuis te bieden. Liefde is dus mijn vijanden vergeven, zelfs als zij ongelijk hebben en ik gelijk heb. Betekent dit dat mijn vijanden vrij zijn van de gevolgen? Eén van de voordelen van het hebben van vijanden, ook al wil ik dat niet, is dat het me helpt om te groeien en zowel emotioneel als geestelijk sterker te worden. Een tweede voordeel is dat het mij bevrijdt van de pijn en van de pijn veroorzaakt door mijn vijand, zodat ik zowel lichamelijk als emotioneel kan genezen. Een derde voordeel is dat het voor God de weg vrijmaakt om mijn vijanden te leren dat Hij ook van hen houdt en verlangt dat ze stoppen met kwaad doen.

 

Haat en liefde

Als ik haat in mijn hart heb, kan ik niet naar de Schepper God gaan totdat ik de haat die ik in mijn hart heb jegens mijn medemensen, die ik elke dag kan zien, verzoend heb. Dit lijkt een ongebruikelijke leer. Waar moet ik beginnen? Hoe moet ik problemen oplossen met mijn vijanden die ik niet veroorzaakt heb of herstellen kan? God verlangt eerst dat ik Hem zoek in gebed over de situatie. God zegt dat ik mijn lasten naar Hem moet brengen en dat Hij ze van mij zal afnemen. Maar hoe praat ik met God? Echt waar, ik kan overal en altijd met God praten, zelfs in gedachten, en Hij zal luisteren. Na het lezen hoe God Shanti's stille gebedsverzoek beantwoordde, raakte Mohan ervan overtuigd dat God echt luistert naar de gebeden van getrouwe mensen. Shanti werd zes maanden voor haar pensionering ziek. Na vele testen konden de artsen de oorzaak van de ziekte niet vinden. Ze lag hulpeloos in het ziekenhuis. Toen raadde één van haar artsen het gebed aan. De dokter zei haar, dat ze moest geloven dat God haar kon genezen. Shanti nam het advies serieus omdat ze beter wilde worden en voor haar gezin wilde blijven leven. Shanti bad in stilte en vroeg de Schepper God om haar te genezen. Toen de artsen de volgende dag terugkeerden, merkten ze een drastische verandering in de gezondheid van Shanti op. Ze waren allemaal geschrokken van haar herstel. Ze vertelde hen dat de Muktinath, Shristi karta (Schepper God) haar genezen had. Dit betekent dat God mijn gebeden zal horen, net zoals hij Shanti's gebed in het ziekenhuisbed hoorde, en Hij zal mij zelfs in stilte antwoorden

Van wie is liefde?

Ouders tonen liefde aan hun kinderen vanaf het moment dat ze geboren worden. Mannen houden van hun vrouwen; vrienden tonen mededogen en liefde aan vrienden. Maar waar komt deze liefde vandaan? Hoe krijg ik deze liefde die me in staat stelt om van mijn vijanden te houden? Als wij net zoveel liefde hebben als de lucht die wij inademen, waarom is er dan zoveel kwaad? Liefde wordt dus niet beheerst door mijn kaste, klasse of religieuze achtergrond. Dit betekent dat ik mensen van elke kaste of klasse, geslacht of religieuze achtergrond zou kunnen liefhebben. Is dit mogelijk? Maar ik zou onrein of bezoedeld kunnen worden. Wacht even. Een man uit een lage kaste reist op een eenzame weg van de ene stad naar de andere. Hij komt een man tegen, liggend op de weg, die is beroofd en in elkaar geslagen door bandieten. Voordat hij langskwam passeerden twee andere mannen, maar zij stopten niet. De één was een priester en de ander een religieuze aanhanger van dezelfde kaste. Ze waren bang en wilden niet verontreinigd worden. Deze kasteloze man nam het op zich om het leven van deze man uit een hogere kaste te redden. Hij betaalde de prijs voor zijn ziekenhuisbehandeling en gaf zijn eigen kleding. Dit soort liefde komt niet van een ander mens. Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn vijanden niet kan liefhebben zonder Gods hulp.

Houd van je vijanden

Om van mijn vijanden te houden moet ik mijn kaste, mijn status, mijn religieuze achtergrond, mijn afkomst, mijn familie en mijn gemeenschap doorbreken. Dit lijkt onmogelijk vanuit menselijk perspectief. Dus, als liefde van God is, hoe kan ik het krijgen? Een goede plaats om te beginnen is met Gandhi's drie weerspiegelingen van liefde. Ten eerste kunnen waarheid en liefde niet gescheiden worden. Als ik liefde heb, moet ik eerlijk en oprecht zijn in het beoefenen van de leringen van Gods liefde voor iedereen, ondanks hun status, kaste, geslacht en religieuze achtergrond. Ten tweede kan ik mensen niet echt dienen tenzij ik de liefde van de Schepper voor mensen heb. Moeder Theresa is een modern voorbeeld van een persoon wiens dienst "geworteld was  in liefde". Ten derde gaan vrede en liefde samen. Als vrede gewenst is, dan moet men liefde tonen door daden en gedachten. "Grotere liefde heeft niemand dan dit: iemands leven neerleggen voor zijn vrienden." (Johannes 15:13)

Een betere plaats

Meneer Mohan werd sprakeloos. Hij had eindelijk het antwoord gevonden op hoe hij zijn vijanden lief moest hebben. Ik droom dat de wereld op de één of andere manier deze lering zal aannemen en er voor altijd vrede zal zijn. Even peinsde hij, dat als wij allemaal onze vijanden zouden kunnen liefhebben  er geen vijanden op aarde zullen zijn. Liefde zal het kwaad overwinnen.

Gandhi, Mahatma. 2008. India van mijn dromen: Rajpal & Sons.

Bijbelcursus