Darilo zate

Telefonski klic - klic, na katerega so vsi upali in se ga hkrati vsi bali - je prišel ob dveh zjutraj. "Imamo srce za Brodyja*," je rekel glas. Vsi so upali na ta klic, saj je bil 12-letni Brody že več dni na seznamu za presaditev srca in kmalu bi se njegovo stanje poslabšalo do te mere, da ne bi bil več primeren kandidat za presaditev srca. Če bi se to zgodilo, bi ga odstranili s seznama in s tem tudi njegovo zadnje upanje. Toda na ta dan naj bi Brody in njegova družina prejeli neverjetno darilo - darilo novega srca, darilo novega življenja.

Sveto pismo nam pravi, da smo vsi mi v še bolj obupnem položaju, kot je bil Brody, saj je na kocki več kot le to življenje. Zaslužili smo si večno smrt, kajti "plačilo za greh je namreč smrt" (Pismo Rimljanom 6,23), "saj s(m)o vsi grešili in s(m)o brez Božje slave" (Pismo Rimljanom 3,23). Ko razumemo grški izvirnik v slednjem verzu, se zavemo, kako obupen je naš položaj. Grški izvirnik, preveden kot »so brez Božje slave« namreč kaže, da gre za ponavljajoče dejanje, ki se poglablja. Pri grehu ne gre le za pretekla dejanja, temveč za to, kar smo.

V dobrih časih se zlahka prepričamo, da temu ni tako. Smo dobri ljudje – sicer ne popolni, pa vendar tudi ne zares slabi. Potem pa sosed dobi napredovanje in povišico, na katero smo upali mi, ali si kupi nov avto in v srcu se pojavi zavist. Ali pa vidimo očarljivo manekenko ali igralko in... recimo, da se v nas pokaže poželenje. Morda pa nam na cesti pred nos zavije avto in odkrijemo stopnjo jeze, ki nas preseneti. Bolj pošteno kot preiskujemo svoje življenje, bolj vidimo, da je to res.

Mlad ateist in profesor na Oxfordu je to izkušnjo opisal takole: "Prvič sem se preiskal z resnim praktičnim namenom. In kar sem našel, me je osupnilo: živalski vrt poželenj, zmešnjavo ambicij, gojišče strahov, harem priljubljenih sovražnosti. Moje ime je bilo legija." (C. S. Lewis, Surprised by Joy)

Povedano nam je, da vsi ti grehi izvirajo iz našega grešnega srca. "Dober človek prinaša iz dobrega zaklada svojega srca dobro, hudoben pa iz hudobnega húdo" (Lukov evangelij 6,45). Dejansko je naše grešno srce tisto, ki nam prikriva našo resnično grešnost, kajti " srce je zvijačnejše od vsega in zahrbtno" (Jeremija 17,9).

In tako ugotovimo, da je, tako kot pri Brodyju, naše srce vir težav. Stanje se ne bo izboljšalo.  Noben režim ali zdravljenje nam ne bosta pomagala - naše okvarjeno srce je treba zamenjati, sicer bomo umrli. Brody je moral biti na seznamu in čakati. Z nobenim zneskom denarja ni bilo mogoče kupiti tistega, kar je potreboval. Če mu nihče ne bi dal srca, bi umrl.

Naš primer je podoben, vendar ima Sveto pismo čudovito novico za vse, ki smo se znašli v tem obupnem položaju. Pove nam, da je takšen dar na voljo: "Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce" (Ezekiel 36,26).

Še bolje, ni čakalne vrste. To nadomestno srce je na voljo takoj in ko bo nadomestilo naše lastno srce, ne bomo le živeli, ampak bomo uživali drugačno kakovost življenja.

Vsi so se bali tega klica, saj je bil postopek povezan z resnimi tveganji. Preden bi mu lahko vsadili zdravo srce, bi mu morali odstraniti njegovega. Ko bi se operacija začela, ne bi bilo več poti nazaj. Z vsemi temi mislimi v glavah sta se Bill in Jill zbudila v jutranji temi in pripravila sebe in Brodyja na usodno pot v bolnišnico. Ko sta prispela tja, sta videla, kako so njunega sina odpeljali na nosilih.

Tudi mi moramo najprej preživeti neke vrste smrt. Tako kot je moral Brody dovoliti kirurgom, da so mu pred presaditvijo odstranili srce, se moramo tudi mi odpovedati svojemu naravnemu srcu. Spoznati moramo, da potrebujemo več kot le kakšen popravek, več kot le manjšo prilagoditev - potrebujemo korenito operacijo. Nič manj kot to.

To zastrašujoče tveganje je bil eden od razlogov, zakaj so se Brody in njegovi starši bali klica, da je na voljo srce. Čeprav so se Brodyjevi starši veselili priložnosti za boljše življenje svojega sina, je vanje vdrla še ena, bolj mračna resničnost. Spoznala sta, da je isti dogodek, ki jima je dal novo upanje, uničil upanje neke druge družine. Brodyjeva priložnost za življenje je bila povezana s smrtjo nekoga drugega.

Tudi naša priložnost za duhovno presaditev srca, odrešitev od greha, boljše življenje tukaj in zdaj ter večno življenje na onem svetu je nekoga stala življenje. "Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki" (Pismo Rimljanom 5,8). Kristus ni umrl za nas, "ko smo bili dovolj dostojni" ali "ko smo bili popolnoma poslušni Božji zakonodaji" in tudi ne šele "ko smo se zavedali svoje potrebe", ampak "ko smo bili še grešniki".

Brodyjevo srce bi se brez presaditve le še poslabšalo. Zaradi obupne potrebe je bil upravičen do operacije. Odvisen je bil od tega, da mu bo nekdo podaril zdravo srce. Srca ni bilo mogoče kupiti, in če bi bilo, si ga on in njegova družina ne bi mogli privoščiti. Enako velja tudi za odrešitev: " Plačilo za greh je namreč smrt; Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu" (Pismo Rimljanom 6,23). Ugotavljamo, da tisti verz, ki nas opozarja, da smo si zaslužili smrt, napoveduje tudi zdravilo kot dar.

Največji in najdragocenejši dar v vsej večnosti. Ni nam treba biti na seznamu, ni nam treba čakati. Dobimo ga lahko tukaj in zdaj, če  le prosimo. Videli smo korake. Preprosto prepoznajte svojo potrebo, priznajte, da potrebujete novo srce, in prosite Boga, naj vam ga da. Ni čarobne formule, ni obrazca. Preprosto prosite. Brody je operacijo presaditve prestal dobre volje. Ni imel le novega srca, ampak tudi novo življenje. Vendar se je moral naučiti, kako živeti to novo življenje. Ko prejmemo novo srce, se moramo tudi mi naučiti živeti novo življenje. Bog nam je priskrbel cerkev, skupnost drugih, ki so prejeli novo srce, da bi se naučili živeti novo življenje.

Pomoč pri iskanju novega srca in pri iskanju cerkve lahko najdete na spletni strani www.glowonline.org. Uživajte v daru!

*Vsa imena so bila spremenjena.