Coronavirus en immuniteit

"Wat je niet kunt zien, kan je pijn doen" is de hoofdlijn van "The Invisible Man". Gebaseerd op de klassieke roman van H.G. Wells uit 1897, draait deze Hollywood-scifi-thriller rond een kwaadaardige wetenschapper die het geheim van onzichtbaarheid ontdekt en zijn ex-vriendin kwelt. Niemand kan hem zien, maar hij is dodelijk.

Hetzelfde geldt voor coronavirus en andere virussen. Ze zijn onzichtbaar. En ze kunnen doden.
Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen virale moordenaars die we niet kunnen zien? 'Was uw handen, bedek uw mond als u hoest en desinfecteer oppervlakken', dringt de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) aan. Dit is een goed advies. Toch komen er nog steeds infecties voor. Dus, wat zou onze topstrategie moeten zijn? Goed geïnformeerde artsen en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat onze beste verdediging tegen onzichtbare vijanden is het opbouwen van het natuurlijke vermogen van het lichaam om ziekten te bestrijden. Als we dan geïnfecteerd zijn, kunnen onze cellen de moordenaar doden, in plaats van dat de moordenaar ons doodt.

Enter: Your Immune Army. Je immuunsysteem is je basis voor een goede gezondheid. Het beschermende netwerk beschermt schadelijke bacteriën en virussen. Het ontmantelt ook schadelijke gifstoffen en fungeert als bewakingssysteem tegen abnormale cellen. De afweer omvat fysieke barrières zoals de huid en ontstekingsreacties op geblesseerde gebieden. Het verdedigt ook met specifieke immuunreacties op ziektekiemen of infecties.

De strijd binnen winnen. Herhaalde "beledigingen" van het immuunsysteem of stresssysteem kunnen uw afweer verzwakken. Dit kan ontstekingen verhogen, de gezondheid schaden, het risico op bepaalde ziekten vergroten en zelfs het leven verkorten. Constante stress, slechte voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging of slaap kunnen uw immuun "leger" verlammen. Alcohol en roken doen hetzelfde. Gezonde levensstijlkeuzes, positieve sociale connecties en vertrouwen in een liefdevolle Schepper versterken, bouwen en balanceren je afweer. Samen zijn ze als goed opgeleide troepen voor de gezondheid van je immuunsysteem en stresssysteem.
Mobiliseer uw verdediging. Geen enkele parachutist zou zijn parachute naaien als de deur van het vliegtuig openstaat. Dat is het moment om te springen! Een sterke immuungezondheid kan niet worden gekocht. Producten die een snelle oplossing in een crisis beloven, zijn misleidend. De enige manier om voorbereid te zijn op tijden van stress is door elke dag goede fysieke, mentale en spirituele gewoonten te oefenen. Het is niet te laat om te beginnen! Je kunt je immuunsysteem versterken, opbouwen en balanceren tegen virale pestkoppen. En werk alsjeblieft altijd samen met uw zorgverlener.
Boost met antioxidanten. Antioxidanten zijn krachtige immuunversterkers. Ze verwijderen schadelijke oxidanten of vrije radicalen uit de bloedbaan. Oxidanten zijn giftige bijproducten van een normaal metabolisme. Ze komen ook voor als gevolg van blootstelling aan rook of andere milieutoxines. Vrije radicalen kunnen het DNA beschadigen en het immuunsysteem van het lichaam verzwakken. Antioxidanten verminderen schade en versterken het immuunsysteem. U kunt ze vergroten en hun effectiviteit verbeteren door:
Meer verse groenten en fruit eten. Citrus, kersen en bessen bevatten vooral veel antioxidanten. Groene bladgroenten zoals boerenkool en broccoli zijn rijk aan antioxidanten vitamine A, C en E. Het eten van een grote verscheidenheid aan groene en gele groenten verhoogt de bloedspiegels van carotenoïden. Carotenoïden zijn antioxidanten die verband houden met lagere niveaus van stressgerelateerde symptomen zoals slapeloosheid en irritatie.

Vitamine D, de zonneschijnvitamine, is ook essentieel voor een gezonde immuunfunctie. [Ii] Als u twijfelt over uw vitamine D-spiegel, kan uw arts een eenvoudige bloedtest laten uitvoeren om te controleren.

Meer voedingsvezels krijgen. Kleurrijke groenten, fruit, bonen, volle granen, noten en zaden leveren immuunversterkende vitamines, mineralen en fytochemicaliën. Samen met vezels helpen ze de bloedsuikerspiegel te reguleren en insuline in balans te houden. Ze verlagen ook stresshormonen en ontstekingen. Plantaardige vezels helpen de eetlust onder controle te houden en het gewicht te beheersen. Overtollig lichaamsvet veroorzaakt ongewenste ontstekingen, een van de redenen waarom obesitas het risico op veel chronische aandoeningen en infectieziekten verhoogt. Drink veel water in plaats van zoete dranken om de bloedsomloop te verbeteren en de immuun-zappende suikercalorieën te verminderen.

Het elimineren van rood vlees, vetrijke zuivelproducten en gefrituurd voedsel. Een dieet met veel dierlijk vet, geraffineerde granen, suiker en gefrituurd voedsel verhoogt de schade door vrije radicalen. Schade door vrije radicalen houdt verband met een verhoogd risico op infectie, diabetes, hartaandoeningen, dementie en bepaalde vormen van kanker. Schakel in plaats daarvan plantaardig eiwit in met bonen, groenten, volle granen en meergranenpasta's. In plaats van vleesproducten kunnen vegetarische vleesvervangers worden gebruikt. Gebruik olijfolie en citroen als slasaus. Focus op omega-3-vetten door meer walnoten en lijnzaad in uw dieet op te nemen.

Bouw met oefening. Oefening beschermt niet alleen het immuunsysteem, maar versterkt het ook. Regelmatige stevige wandelingen kunnen zowel de antilichaamrespons als de natural killer (T-cel) respons versterken. [Iii] Het verlaagt de lichaamsbrede ontsteking en verbetert de metabole gezondheid. Dit is een echte "kick in the gut" voor virale indringers! Dagelijkse lichaamsbeweging verbetert de gemoedstoestand, verlaagt de angst en verhoogt het gevoel van welzijn. [Iv] De geest en het lichaam werken samen. Deze positieve mentale toestanden hebben het extra voordeel dat ze de immuungezondheid versterken.

Balans met stressmanagement. Chronische stress is een hit voor de gezondheid van het immuunsysteem. Het kan depressie, angst, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid en zelfs paniek veroorzaken. Constante negativiteit en zorgen kunnen een hartkloppingen, vermoeidheid en zweten veroorzaken. Spierpijn en -pijnen, hoofdpijn en slaapstoornissen kunnen ook het gevolg zijn. Onze gedachten en woorden zijn de grondstoffen voor actie. Focus je op problemen of oplossingen? Wat zijn enkele gezonde manieren om met stress om te gaan? Maak een wandeling, praat met een vriend of neem contact op met iemand in nood. Velen vinden vrede door in gebed met God te praten en zijn beloften uit het hoofd te leren. Identificeer wat u onder controle heeft en vertrouw de rest op God. Neem de tijd om de belangrijkste prioriteiten in je leven te identificeren en ernaar te handelen. Is uw werk, gezin en sociaal leven in balans? Dit zijn een paar manieren om stress te temmen en het immuunsysteem te beschermen. 'Kleed je af, of je zult verslijten' is een goed advies.

Geloof en vertrouw. Deze wereld is een slagveld, geen speeltuin. We hebben allemaal schermutselingen om te vechten in het fysieke, mentale en spirituele rijk. De principes die hier worden gedeeld, helpen u het risico op ziekte te verminderen en slim te vechten wanneer dit zich voordoet. Maar in deze gebroken wereld vol verdriet, onrecht en zonde is er geen perfecte garantie voor vrijheid van beproevingen en ziekte. Daarom hebben we allemaal een echte, maar momenteel onzichtbare helper nodig. Die helper is Jezus Christus, onze Heiland, Genezer en Beste Vriend. Hij stierf niet alleen aan een wreed kruis voor onze zonden, maar Hij stond op uit de dood (1 Korintiërs 15: 3-4).
God heeft ons principes gegeven om risico's te verminderen. Maar als we lijden, zal Hij ons niet in de steek laten. 'De Heer zal hem sterken op zijn ziekbed; Je zult hem steunen op zijn ziekbed ”(Psalm 41: 3). 'Hij geeft kracht aan de zwakken, en aan hen die geen macht hebben, vergroot Hij de kracht' (Jesaja 40:29).
Wat er ook gebeurt, God nodigt je uit om nu op Hem te vertrouwen. Je kunt uitkijken naar een prachtige eeuwigheid zonder pijn, tranen, ziekte of zelfs de dood. Hij heeft deze prachtige toekomst beloofd aan iedereen die hun hart volledig aan Hem geeft.
In deze door coronavirus geïnfecteerde wereld kan onze onzichtbare helper alle onzichtbare vijanden verslaan. Wees niet bang. Blijf naar boven kijken!

Ga voor meer informatie en bronnen naar glowonline.org/immunity

Bijbelcursus