facebook script

Coronavirus en immuniteit

"Wat je niet kunt zien, kan je pijn doen" is de rode draad in 'De onzichtbare man'. Deze Hollywood-scifi-thriller, gebaseerd op de klassieke roman van H.G. Wells uit 1897, draait om een kwaadaardige wetenschapper die het geheim van onzichtbaarheid ontdekt en zijn ex-vriendin kwelt. Niemand kan hem zien, maar toch is hij dodelijk.

Hetzelfde geldt voor het Covid-19 virus en andere virussen. Ze zijn onzichtbaar. En ze kunnen doden. Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen virale moordenaars, die we niet kunnen zien? De Amerikaanse centra voor ziektebeheersing (CDC) dringen er op aan 'uw handen te wassen, uw mond te bedekken als u hoest en oppervlakken te desinfecteren.' Dit is een goed advies. Toch komen er nog steeds infecties voor. Wat zou dus onze voornaamste strategie moeten zijn? Goed geïnformeerde artsen en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat onze beste verdediging tegen onzichtbare vijanden het opbouwen is van het natuurlijke vermogen van het lichaam om ziekten te bestrijden. Als we dan geïnfecteerd zijn, kunnen onze cellen de moordenaar doden, in plaats van dat de moordenaar ons doodt.

Stel uw immuun leger in werking. Uw immuunsysteem is uw basis voor een goede gezondheid. Het beschermende netwerk bestrijdt schadelijke bacteriën en virussen. Het ontmantelt ook schadelijke gifstoffen en fungeert als bewakingssysteem tegen abnormale cellen. Haar verdediging omvat fysieke barrières zoals de huid en ontstekingsreacties op gekwetste gebieden. Het verdedigt ook met specifieke immuunreacties op ziektekiemen of infecties.

De strijd van binnenuit winnen. Herhaalde 'aanvallen' op het immuun- of stresssysteem kunnen uw afweer verzwakken. Dit kan ontstekingen verhogen, de gezondheid schaden, het risico op bepaalde ziekten vergroten en zelfs het leven verkorten. Voortdurende stress, slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging of slaap kunnen uw immuunleger verlammen. Alcohol en roken doen hetzelfde. Gezonde levensstijlkeuzes, positieve sociale connecties en vertrouwen in een liefdevolle Schepper versterken, bouwen en brengen je afweer in evenwicht. Samen fungeren ze als goed opgeleide troepen voor de gezondheid van uw immuun- en stresssysteem. Mobiliseer uw verdediging. Geen enkele parachutist zou zijn parachute naaien als de deur van het vliegtuig openstaat. Dat is het moment om te springen! Sterke immuungezondheid kan niet worden gekocht. Producten die een snelle oplossing tijdens een crisis beloven, zijn misleidend. De enige manier om voorbereid te zijn op tijden van stress is door elke dag goede fysieke, mentale en spirituele gewoonten te beoefenen. Het is niet te laat om te beginnen! Je kunt je immuunsysteem versterken, opbouwen en balanceren tegen virale pestkoppen. En werk alstublieft altijd samen met uw zorgverlener. Versterk met antioxidanten. Antioxidanten zijn krachtige immuunversterkers. Ze verwijderen schadelijke oxidanten of vrije radicalen uit de bloedbaan. Oxidanten zijn giftige bijproducten van een normale stofwisseling. Ze ontstaan ook als gevolg van blootstelling aan rook of andere milieutoxines. Vrije radicalen kunnen het DNA beschadigen en het immuunsysteem van het lichaam verzwakken. Antioxidanten verminderen de schade en versterken het immuunsysteem. U kunt ze vermeerderen en hun effectiviteit verbeteren door: 1. Meer verse groenten en fruit te eten. Vooral citrusvruchten, kersen en bessen bevatten veel antioxidanten. Groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli, zijn rijk aan antioxidanten vitamine A, C en E. Het eten van een grote verscheidenheid aan groene en gele groenten verhoogt de bloedspiegels van carotenoïden. Carotenoïden zijn antioxidanten die in verband staan met lagere niveaus van stressgerelateerde symptomen, zoals slapeloosheid en irritatie. [1]

Vitamine D, de zonneschijnvitamine, is ook essentieel voor een gezonde immuunfunctie. [2] Als u twijfelt aan uw vitamine D-spiegel, kan uw arts een eenvoudige bloedtest laten uitvoeren om dit te controleren.

2. Meer voedingsvezels eten. Kleurrijke groenten, fruit, bonen, volle granen, noten en zaden leveren immuunversterkende vitamines, mineralen en fytochemicaliën. Samen met vezels helpen ze

de bloedsuikerspiegel te reguleren en uw insuline in balans te houden. Ze verlagen ook stresshormonen en ontstekingen. Plantaardige vezels helpen de eetlust onder controle te houden en het gewicht te beheersen. Overtollig lichaamsvet veroorzaakt ongewenste ontstekingen, één van de redenen waarom obesitas het risico op veel chronische aandoeningen en infectieziekten verhoogt. Drink veel water in plaats van zoete drankjes om de bloedsomloop te verbeteren en stop met immuniteitsvernietigende suikercalorieën.

3. Het achterwege laten van rood vlees, vetrijke zuivelproducten en gefrituurd voedsel. Een dieet met veel dierlijk vet, geraffineerde granen, suiker en gefrituurd voedsel verhoogt de schade door vrije radicalen. Schade door vrije radicalen wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op infecties, diabetes, hartaandoeningen, dementie en bepaalde kankersoorten. Schakel in plaats daarvan over op plantaardig eiwit in bonen, groenten, volle granen en meergranenpasta's. In plaats van vleesproducten kunnen vegetarische vleesvervangers worden gebruikt. Gebruik olijfolie en citroen als slasaus. Focus op omega-3 vetten door meer walnoten en lijnzaad in uw dieet op te nemen.

Bouw op door lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging beschermt niet alleen het immuunsysteem, maar versterkt het ook. Regelmatige stevige wandelingen kunnen zowel de antilichaamsreactie als de natural killer (T-cel) reactie ondersteunen. [3] Het vermindert de lichaamsomvattende ontsteking en verbetert de metabole gezondheid. Dit is een echte 'doodsklap' voor virale indringers! Dagelijkse lichaamsbeweging verbetert de gemoedstoestand, verlaagt de angst en verhoogt het gevoel van welzijn. [4] De geest en het lichaam werken samen. Deze positieve mentale condities hebben het bijkomend voordeel, dat ze de immuungezondheid versterken.

Evenwicht met stressmanagement. Chronische stress is een klap voor de gezondheid van het immuunsysteem. Het kan depressie, angst, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid en zelfs paniek veroorzaken. Voortdurende negativiteit en zorgen kunnen hartkloppingen, vermoeidheid en zweten veroorzaken. Spierpijnen en andere pijnen, hoofdpijn en slaapstoornissen kunnen hier ook het gevolg van zijn. Onze gedachten en woorden zijn de grondslag voor actie. Focus je op problemen of oplossingen? Wat zijn enkele gezonde manieren om met stress om te gaan? Probeer een wandeling te maken, met een vriend te praten of iemand, die in problemen zit, te helpen. Velen vinden vrede door in gebed met God te praten en Zijn beloften uit het hoofd te leren. Ontdek waar u controle over heeft en vertrouw de rest aan God toe. Neem de tijd om de belangrijkste prioriteiten in uw leven te ontdekken en hiernaar te handelen. Is uw werk, gezin en sociaal leven in balans? Dit zijn een paar manieren om stress klein te krijgen en het immuunsysteem te beschermen.

Geloof en vertrouw. Deze wereld is een slagveld, geen speeltuin. We hebben allemaal schermutselingen uit te vechten in de lichamelijke, mentale en geestelijke wereld. De principes die hier worden gedeeld, helpen u het risico op ziekte te verminderen en om slim te vechten wanneer dit zich voordoet. Maar in deze gebroken wereld vol verdriet, onrecht en zonde is er geen volmaakte garantie op vrijwaring van beproevingen en ziekte. Daarom hebben we allemaal een echte, maar op het moment onzichtbare helper nodig. Die helper is Jezus Christus, onze verlosser, genezer en beste vriend. Hij stierf niet alleen aan een wreed kruis voor onze zonden, maar Hij stond op uit de dood (1 Korintiërs 15: 3-4). God heeft ons principes gegeven om risico's te verminderen. Maar als wij toch lijden, dan zal Hij ons niet in de steek laten. “Op zijn ziekbed zal de Heer hem tot steun zijn.” (Psalm 41: 3) “Hij geeft de vermoeide kracht, de machteloze geeft Hij kracht in overvloed.” (Jesaja 40:29) Wat er ook gebeurt, God nodigt je uit om nu op Hem te vertrouwen. Je kunt uitkijken naar een prachtige eeuwigheid zonder pijn, tranen, ziekte of zelfs dood. Hij heeft deze prachtige toekomst aan iedereen beloofd die hun hart volledig aan Hem geven. In deze door het coronavirus geïnfecteerde wereld kan onze onzichtbare helper alle onzichtbare vijanden verslaan. Wees niet bang. Blijf naar boven kijken! Ga naar glowonline.org/immunity voor gratis gezondheidsadviezen en bemoedigende Bijbelstudies.

[1] Mediators Inflamm 2015: doi 10.1155.824589 online pub.

[2] J Investig Med 2011; 59(6)881-886.

[3] J Sport Health Sci 2019; 8(3):201-217.

[4] Front Psychol 2018;27: doi 10.3389 online pub.

Ga voor meer informatie en bronnen naar glowonline.org/immunity

Bijbelcursus