facebook script

Amerika’s topmoordenaar

De vijftig jaar oude Richard was het schoolvoorbeeld van gezondheid en een modelburger, een familieman die door zijn kinderen, zijn kerk en zijn gemeenschap geliefd werd. Zijn invloed stopte echter abrupt op een zondagmorgen toen hij, zonder enige waarschuwing, gewoon dood neerviel. Toen de familie de begrafenisplechtigheden regelde, wachtte men een rapport over de mysterieuze doodsoorzaak af. Het oordeel kwam al snel: een hartinfarct.

Richard was het zoveelste slachtoffer geworden van de belangrijkste doodsoorzaak in westerse landen, CAD (Coronary Artery Disease). Helaas is dit trieste verhaal veel te gewoon. Nog angstaanjagender is het feit, dat voor 30% van de mensen met CAD het eerste teken van de ziekte een plotselinge dood is! Wetenschappelijk bewijs onthult echter dat je niet hetzelfde lot hoeft te ondergaan. Dit pamflet is bedoeld om u meer over CAD te leren en uit te leggen hoe u dit kunt vermijden of terugdraaien!

Wat is chronische hart- en vaatziekte?

CAD wordt veroorzaakt door schade aan de binnenkant van de kransslagaders, de kleine bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Eenmaal beschadigd, wordt die binnenkant kwetsbaar voor verharding (aderverkalking), vernauwing (door ophoping van plak) en uiteindelijk volledige blokkering. Wanneer de bloedtoevoer naar het hart afneemt, kan de persoon pijn ervaren (angina pectoris). Als een bloedvat volledig geblokkeerd raakt, sterft het bloedontvangende achterliggende weefsel. Als het gebied dat afsterft groot genoeg is, kan het hart van de persoon niet langer effectief bloed rondpompen, waardoor het individu  gedoemd is te leven met verminderde energie en capaciteit. Nog grotere schade kan de dood tot gevolg hebben. Zelfs kleine hartaanvallen kunnen echter dodelijk zijn. Een beschadigde hartspier is vatbaar voor abnormale ritmes. Deze ‘hartritmestoornissen’ zijn vaak de onderliggende oorzaak van een plotselinge dood.

Oorzaken van schade

- Roken beschadigt rechtstreeks de kransslagaders waardoor ze vatbaar worden voor spasmen en de opbouw van bloedproppen. Rokers zijn ook meer vatbaar voor fatale hartritmeproblemen als ze een hartaanval hebben.

- Een hoge bloeddruk verergert verder de kransslagaders, wat de opeenhoping van blokkades versnelt.

- Een hoge cholesterolspiegel veroorzaakt ontsteking van de bloedvaten, een andere factor die leidt tot vorming van bloedproppen.

-De verhoogde bloedsuikers van suikerziekte versnellen het proces van aderverkalking (vetophoping in de slagaders) verder.

- Een zittende levensstijl (inactiviteit) draagt bij aan het ziekteproces door het verhogen van de bloeddruk, het verergeren van bloedvetten en het verhogen van de bloedsuikerspiegel.

Goed nieuws

Een chronische hartziekte kan worden gestopt en zelfs teruggedraaid, en dit kan vrij snel gaan.

De Tweede Wereldoorlog leidde tot een vreselijk verlies aan mensenlevens, maar het gaf ook inzicht in de invloeden op het CAD-proces. De gruwelen en vereisten van de oorlog veroorzaakten vaak veranderingen in voedingsgewoonten. Sommige Europese naties werden gedwongen om te leven op plantaardige voedingsmiddelen in plaats van hun vooroorlogse diëten, die rijk waren aan vlees en zuivelproducten. Die landen hebben een dramatische afname van hartziekten meegemaakt.

In 1990 toonden Dr. Dean Ornish en zijn collega's aan dat een dergelijk plantaardig dieet zou kunnen worden gebruikt als onderdeel van een uitgebreid programma om blokkades in hartbloedvaten te verminderen. Naast het eten van een vegetarisch dieet, stopte de groep mensen van Ornish met roken, trainden regelmatig, oefenden stressbeheersingstechnieken en waren betrokken bij groepsondersteuning. Ook jij kunt deze voordelen ervaren. Zo kan dat:

Een rookvrije levensstijl:als u een roker bent, is het stoppen met roken het belangrijkste dat u kunt doen om uw levensverwachting te verlengen en CAD te voorkomen. Naast dat het uw risico op CAD vermindert - en uw risico op overlijden, zelfs als u een hartaanval heeft -  zal stoppen met roken uw kans op kanker, de ziekte van Alzheimer en osteoporose verminderen. Het zal zelfs uw huid helpen jonger te blijven!

Een actief leven:met oefening wordt de hartspier sterker. Bovendien verlaagt oefening de triglycerideniveaus (een bloedvet dat bijdraagt aan de blokkering van de hartslagader) en verbetert het HDL (soms "goed cholesterol" genoemd). HDL is een fascinerende stof. Het verwijdert eigenlijk cholesterol uit blokkades in je aderen! Zoals al eerder gezegd, helpt oefening ook de bloedsuikerspiegel en bloeddruk te verlagen.

Al met al hebben actieve personen een 45% lager risico op het ontwikkelen van hartziekten. Het is voor veel mensen een goed streven om 30 minuten per dag te bewegen en het hoeft niet allemaal in één keer te zijn. Zo'n 5 of 10 minuten per keer, verspreid over de dag, kan het genezingsproces starten. Wandelen, zwemmen, tuinieren en terreinwerk zijn allemaal uitstekende oefeningen. Vergeet niet dat het het beste is om uw arts te raadplegen voordat u met een trainingsprogramma begint.

Een leven gebaseerd op vertrouwen in God:het zou je misschien verbazen, maar onderzoek naar de mummies van Egyptische edelen openbaarde dat ze gestorven zijn aan veel van dezelfde ziekten, waar wij in westerse landen momenteel aan sterven. Die ziekten omvatten CAD, waarvan wordt aangenomen dat het de doodsoorzaak is van de beroemde Ramses de Grote.

Wat nog fascinerender is, is het verhaal van hoe God de Israëlieten uit Egypte leidde en weg van die Egyptische ziekten. Het plantaardige dieet, dat wordt geadviseerd in het eerste hoofdstuk van de oude Hebreeuwse Geschriften (Genesis 1:29) lijkt erop berekend om CAD te stoppen en terug te draaien.

Toen God Israël uit Egypte leidde, voorzag Hij ook in een plantaardig dieet van 'manna' ('het koren des hemels' volgens Psalm 78:24), evenals water om te drinken (Exodus 17: 6). Er was een ingebouwd trainingprogramma, want ze liepen naar het Beloofde Land. God beloofde dat als de Hebreeën dit plan zouden volgen, zij geen van de ziekten van de Egyptenaren zouden krijgen (zie Exodus 15:26). Later volgde de profeet Daniël een soortgelijk plan (Daniël 1: 11-12), dat hem en zijn vrienden gezondheid en een lang leven bracht. In slechts tien dagen tijd, wat het ‘New England Journal of Medicine’ de oudste wetenschappelijke studie noemde, lieten Daniel en zijn landgenoten meetbare voordelen zien (Daniël 1:15). Binnen drie jaar verbeterde deze levensstijl ook hun mentale vermogens (Daniël 1:20).

Dergelijke resultaten zouden niet verrassend moeten zijn. Meer dan 3.200 wetenschappelijke studies getuigen nu van de positieve invloed van religie en spiritualiteit op de gezondheid. Een recent overzicht van deze studies wees uit dat “er waarschijnlijk geen medische kwaal is, waar religie en spiritualiteit meer invloed op zouden hebben dan hart- en vaatziekten.”

Word lid van een ondersteuningsgroep

Het is niet eenvoudig om in uw eentje veranderingen aan te brengen, dus waarom zou u niet proberen een ondersteuningsgroep te vinden die bezig is met het stoppen, terugdraaien of voorkomen van hartaandoeningen? Veel ziekenhuizen en gemeenschapsgroepen bieden een verscheidenheid aan middelen om diegenen, die worstelen met hartziekten en de risicofactoren ervan, te helpen. Bent u op zoek naar één die ook de spirituele component bevat? Waarom zou u niet één van de volgende gezondheidscentra en -programma's overwegen die op een holistische christelijke benadering van hart- en vaatziekten berusten?

Buurtprogramma's zoals:

  • TakeTEN op www.sthelenacenterforhealth.org
  • Uchee Pines Institute op www.ucheepines.org
  • Weimar Institute op www.newstart.com
  • Wildwood Lifestyle Centre and Hospital op www.wildwoodhealth.org

Buurtprogramma's omvatten:

 

© 1982 van Thomas Nelson, Inc. Gebruikt met toestemming.

Bijbelcursus