facebook script

A mentális egészség titkai

David DeRose, MD, MPH és Bernell Baldwin, PhD, idegkutató, neurológus

1944-ben a 16 éves Eger Edith-et magyarországi otthonából a hírhedt auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Habár – a szüleivel ellentétben – megmenekült a gázkamrától, a már amúgy is csont és bőr Edith állapota fokozatosan romlott, amikor az egyik táborból a másikba vitték. 1945 májusában – már nagyon közel a halálhoz – Edith elvesztette az eszméletét. Az őrök azt gondolták, hogy meghalt, és a Gunskirchen-i munkatábor mögötti erdőben lévő tömegsírba dobták. Csodával határos módon egy amerikai katona észrevette a holttestek között fekvő Edith mozgó kezét, és megmentette a lányt a biztos haláltól. ¹

Ha bárkinek oka lenne arra, hogy az átélt borzalmak negatívan befolyásolják, Edith lenne az. Ő azonban szörnyű élményei hatására sem lett keserű, gyűlölködő vagy kétségbeesett. Nem csak túlélte a történteket – teljesen kivirágzott. Hozzáment egy cseh szabadságharcoshoz, felnevelt három gyereket, és a pszichológia doktora lett. Ha bárki találkozna vele vagy beszélni hallaná, valószínűleg az egyik legpozitívabb, legfelemelőbb személynek írná le. Edith üzenete: „A közhiedelemmel ellentétben ebben a világban nincsenek áldozatok – csak azok, akik hajlandók azzá válni. Nem mindig tudjuk befolyásolni a körülményeket, de azt igen, hogy hogyan viszonyuljunk hozzájuk”. ²

Újfajta pszichológia

Dr. Eger Edith élete kiváló példája a pszichológusok egyre biztosabb felismerésének: mindannyian képesek vagyunk arra, hogy optimisták maradjunk még a nehézségek közepette is. ³ Habár a legtöbben úgy gondoljuk, hogy érzelmeinket a külső körülmények határozzák meg, a bizonyítékok mást mutatnak. Egy helyzet érzelmileg nagyobb hatást tesz ránk, mint gondolatilag, a körülmények ellenére mégis képesek vagyunk kontrollálni őket. A legfontosabb: életmódbeli választásaink óriási befolyást gyakorolnak érzelmi állapotunkra. Nézzünk meg néhány tényezőt, amelyek segítenek a mentális egészség csúcsán maradni.

Étkezési szokások

Állatkísérletek bizonyítják, hogy az egészségtelen étkezési szokások károsítják az egyén érzelmi életét – és ez minden életszakaszra igaz. Erre példa a vitaminhiány, a túlzott sófogyasztás és a zsírban gazdag étrend.⁴ Fontos tehát, hogy alacsony nátriumtartalmú, tápanyagokban gazdag, teljes értékű növényi táplálékot (gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, zöldség, magok és csonthéjasok) fogyasszunk, és korlátozzuk vagy iktassuk ki az állati eredetű termékeket.

Kerüljük a függőséget okozó szereket

Az alkohol rövid távú hatásai közé tartozik az, hogy dühöt, haragot, erőszakot vált ki. Az agy felső rétegében található kontrollsejtek megbénulnak. Ennek eredményeképpen az erőszak szabályozásáért felelős agyi terület ellenőrzés nélkül marad, ahogyan azt több millió bántalmazott családtag is tanúsíthatja. A hosszú távú hatások még komolyabbak. A kontrollsejteket napi 59 ml alkohol is pusztítja, míg az agy alsóbb sejtjei ennél ellenállóbbak. Az eredmény: állandósult agyi egyensúlyvesztés. Más szereknek is negatív hatása lehet az agy kontrollközpontjára. Bizonyos körülmények között még a marihuána is képes maradandó egyensúlyvesztést előidézni az agyban.

Mozgás

Az érzelmi egészséghez feltétlenül szükséges a rendszeres mozgás. Azt javasoljuk, hogy tegyük ezt a napi rutin részévé. A kutatások a sportolást alacsonyabb stressz-szinttel és jobb érzelmi egészséggel hozzák összefüggésbe (a depresszió és szorongás is csökken). ⁵ Ezen kívül növeli az érzelmi egészséget elősegítő hormon, az oxitocin szintjét.

Körültekintően válasszunk zenét

A zenének erőteljes hatása van az érzelmekért felelős agyi területre, a limbikus rendszerre. A zene típusától függően pozitív vagy negatív érzelmeket stimulálhatunk. Kutatások kimutatták, hogy a harmonikus zongoradarabok kellemes érzelmeket kelthetnek, míg a disszonáns zene negatív érzelmeket válthat ki. ⁶ Csak olyan zenét válasszunk, amely támogatja az érzelmi kontrollt és egyensúlyt!

Tévé és érzelmi instabilitás

Érzelmi kiegyensúlyozatlansághoz vezethet a tévé, internet és  ehhez hasonló eszközök használata is. Az emberi viselkedés egyik elve a következő: „azzá válsz, amit szemlélsz”. És valóban, amit rendszeresen nézünk, az formálja az elménket. Ha mentálisan egészségesek szeretnénk lenni, komolyan korlátoznunk kell választásainkat. Ha ezt nehezünkre esik megtenni, próbáljunk meg néhány hetet (vagy akár többet is) tévé, internet, DVD-k és egyéb hasonló média nélkül eltölteni. Bármilyen hihetetlennek is tűnik, de a történelem folyamán a világ legnagyobb része életben maradt ezek nélkül is – sőt, nagyon jól megvolt nélkülük.

Minőségi idő a családdal

Az elektronikus médiára szánt idő a családi kötelékeket is gyengíti. Ha ezt túlzásba visszük, az komoly aggodalomra adhat okot, hiszen az erős családi kötelék az érzelmi egészség egyik fontos előfeltétele.⁷ Részesítsük előnyben a közös családi programokat! Ezek legyenek örömtelik, érdekesek és építőek.

Bizalom és érzelmi jólét

Amikor bizalmas kapcsolatot építünk vagy ápolunk egy vagy több személlyel, a magasabban fekvő agyi központokból – különösen a homloklebenyből – kiinduló elektromos és kémiai „bizalom-jelzés” le- vagy akár el is zárhatja az alacsonyabban fekvő agyi központokból kiinduló félelemérzetet. Ez a bizalom segít a szorongás és a stressz irányításában. ⁸ E kémiai üzenetátvivők egyike az oxitocin hormon. ⁹ Az emelkedett oxitocinszint javítja az emberi kapcsolatokat, ami szintén a jobb érzelmi állapotot segíti elő. Ebből következik, hogy az érzelmi jólét fellendítésének egyik módja az, ha több bizalmas kapcsolatot építünk ki. A horizontális, tehát más emberek irányába kiépített bizalom nagyon hasznos; a vertikális, vagyis a szerető Isten iránti bizalom pedig különösen sok erőt hordoz.

Az Istenbe vetett bizalom elsajátítása

Az emberek ösztönösen pozitívan reagálnak egy másik ember becsületességére és megbízhatóságára, különösen, amikor az a személyükre irányuló őszinte érdeklődéssel párosul. Ez az együtt töltött idő és közös élmények során mutatkozik meg. Ehhez hasonlóan fejlődik ki az Istenbe vetett bizalmunk is: ha a Bibliát olvasva „teszteljük” ígéreteit, és életünkben megtapasztaljuk hűséges vezetését. A zsoltáríró szépen megragadja az Istennel való kapcsolatba lépés fontosságát: „Az Úr angyala tábort jár az őt félők körül és kiszabadítja őket.” (Zsolt 34:8) Isten saját maga hív minket: „Jöjjetek énhozzám … tanuljátok meg tőlem … és nyugalmat találtok…” (Máté 11:28-29)

Miért is nem kezdünk el minden nap olvasni egy kicsit a Bibliából, esetleg Márk evangéliumával kezdve? Valószínűleg meglepetést fog okozni neked is Isten, aki sokkal megbízhatóbb, mint az emberek – még azoknál is megbízhatóbb, akik azt vallják, hogy követik Őt. Ennek felfedezésével azt tapasztalhatnánk, hogy érzelmeink is jobban ellenőrizhetővé válnak.