facebook script

A koronavírus és az immunitás

„Amit nem látsz, az fájhat” – ezek a „Láthatatlan ember” bevezető sorai. H.G. Wells 1897-es klasszikus regénye alapján készült hollywoodi sci-fi-thriller egy gonosz tudósról szól, aki felfedezi a láthatatlanság titkát, és így kínozza volt barátnőjét. Senki sem látja őt, mégis halálos fenyegetést jelent.

 

Ugyanez a helyzet a koronavírussal és más vírusokkal is. Láthatatlanok. És ölni tudnak.

 

Hogyan tudjuk megvédeni magunkat olyan gyilkos vírusoktól, amiket nem látunk? „Moss kezet, tedd a szád elé, ha köhögsz, fertőtlenítsd a felületeket – buzdít az Egyesült Államok Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központja. Ezek hasznos tanácsok. A fertőzések viszont ennek ellenére is előfordulhatnak. Szóval, mi legyen a legfőbb stratégiánk?

Orvosok és táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy a láthatatlan ellenségekkel szembeni legjobb védelem az, ha a test természetes képességeit építjük fel a betegség leküzdésére. Tehát, ha megfertőződünk, sejtjeink meg tudják ölni a gyilkost, mielőtt azok ölnének meg minket.

 

Kezdés: Az immunsereg. A jó egészség alapja az immunrendszer. Védőhálózata akadályt képez a káros baktériumokkal és vírusokkal szemben. Lebontja a toxinokat, és megfigyelő rendszerként működik a kóros sejtekkel szemben. Védelmi vonalát képezik a fizikai akadályok, mint például a bőr, valamint a sérült területeken fellépő gyulladásos reakciók is. E mellett különleges immunválaszokkal véd a baktériumokkal vagy a fertőzésekkel szemben. A belső csata megnyerése: Az immunrendszert vagy a stressz rendszert érő folyamatos negatív hatások gyengítheti a védekezőképességet. Ez fokozhatja a gyulladást, ronthatja az egészséget, növelheti bizonyos betegségek kockázatát, és akár még az életünket is megrövidítheti. Az állandó stressz, a helytelen étrend, valamint a testmozgás vagy az alvás hiánya megbéníthatja az immunrendszer „hadseregét”. Ugyanez a helyzet az alkohollal és a dohányzással. Az egészséges életmód, a pozitív társadalmi kapcsolatok és a Teremtőbe vetett bizalom serkenti, építi és egyensúlyban tartja a védekező rendszert. Ezek együtt olyanok, mint egy jól képzett kis csapat az immun- és a stressz rendszer egészsége érdekében. Mozgósítsd a védelmet: Egyetlen ejtőernyős sem akkor varrogatná az ejtőernyőjét, amikor a repülőgép ajtaja nyitva van és ugrani kell! Egy erős immunrendszert nem lehet megvásárolni. Azok a termékek, amik válsághelyzetben gyors javulást ígérnek, félrevezetőek.A stresszre való felkészülés egyetlen módja jó fizikai, mentális és lelki szokások mindennapi gyakorlása. Még nem késő elkezdeni! Erősítheted, építheted és egyensúlyba hozhatod az immunrendszered működését, hogy hatékony legyen a vírusokkal szemben. És fontos, hogy mindig működj együtt az egészségügyi szakemberekkel.
Turbózd fel magad antioxidánsokkal.
Az antioxidánsok erős immunerősítők. Eltávolítják a káros oxidokat és a szabadgyököket a véráramból. Az oxidok a normál anyagcsere mérgező melléktermékei. A dohányfüst vagy más környezeti toxinoknak való kitettség eredményeként is előfordulhatnak. A szabadgyökök károsíthatják a DNS-t és gyengíthetik az immunrendszert. Az antioxidánsok viszont csökkentik a károkat és erősítik az immunrendszert.
Hatékony segítség lehet még:  1. Több friss gyümölcs és zöldség fogyasztása. A citrusfélék, a cseresznye és a bogyós gyümölcsök különösen magas antioxidáns tartalmú tápanyagokat tartalmaznak. A zöld leveles zöldségek, például a kelkáposzta és a brokkoli, gazdagok antioxidáns hatású A, C és E vitaminokban.

A sokféle zöld és sárga színű zöldség fogyasztása növeli a karotinoidok mennyiségét a vérben.

A karotinoidok olyan antioxidánsok, amelyek alacsonyabb stresszhatás esetén fellépő tünetekhez kapcsolódnak, mint például álmatlanság és ingerültség során.

 

A D-vitamin, a napfény-vitamin szintén nélkülözhetetlen az egészséges immunrendszer működéséhez. Ha kétségeid merülnének fel a D-vitamin szinteddel kapcsolatban, akkor az orvos egy egyszerű vérvizsgálatot rendelhet el annak ellenőrzésére.

2. Minél több élelmi rost fogyasztása. Színes zöldségek, gyümölcsök, bab, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és magvak biztosítják az immunizáló vitaminokat és ásványi anyagokat. A rostok segítenek a vércukorszint szabályozásában és az inzulin egyensúlyának fenntartásában. Csökkentik a stresszt és a gyulladást is. A növényi rost segíti az étvágy és a testsúly fenntartását, szabályozását. A túlzott testzsír nem kívánt gyulladást vált ki, ez az egyik oka annak, hogy az elhízás növeli a krónikus és fertőző betegségek kockázatait. Cukros italok helyett igyál sok vizet, ezzel javítod a keringésed, és csökkented az „immun-gyilkos” cukrok és kalóriák bevitelét.  3. Kerüld a vörös húsok, a magas zsírtartalmú tejtermékek és a sült ételek fogyasztását. A sok állati zsírt tartalmazó étrend, a finomított gabonafélék, a cukor és a sült ételek fogyasztása növeli a szabad gyökök számát, ami a fertőzések, a cukorbetegség, a szívbetegség, a demencia és bizonyos rákos megbetegedések fokozott kockázatához vezet. Ehelyett töltődj fel növényi fehérjével: bab, zöldség, teljes kiőrlésű gabona és sokmagvas tészta fogyasztásával. Vegetáriánus húspótlók bátran használhatók a húskészítmények helyett. Használj olívaolajat és citromot salátaöntetként. Figyelj az omega-3 zsírokra, vigyél be több diót és lenmagot. Építkezz a testmozgással. A testmozgás nem csak védi az immunrendszert, hanem meg is erősíti azt. A rendszeres élénk séta támogatja mind az antitestek, mind a természetes ölősejtek (T-sejtek) válaszát. Csökkenti a testben lévő gyulladást és javítja az anyagcserét. Ez egy igazi „gyomron rúgás” a betolakodók számára! A napi testmozgás javítja a hangulatot, csökkenti a szorongást és növeli a jó közérzetet.

Az elme a testtel együtt dolgozik. Ezeknek a pozitív mentális állapotoknak immunrendszert serkentő hatásuk van.

Az egyensúly megtartása érdekében tartsd kordában a stresszt. A krónikus stressz árt az immunrendszernek. Depressziót, szorongást, feledékenységet, ingerlékenységet és még pánikot is okozhat. Az állandó negatív gondolkodás és aggodalom rendesen megdolgoztatja a szívet, fáradtságot és izzadást okozhat. Izomfájdalmakat, fejfájást és alvászavarokat is eredményezhet. Gondolataink és szavaink jelentik cselekvéseink alappilléreit. A problémákra vagy a megoldásokra összpontosítasz? Milyen módszerek vannak a stressz kezelésére? Próbálj meg sétálni, beszélgetni egy baráttal vagy segíteni egy rászorulón. Sokan békét lelnek az imádságban vagy bíznak Isten ígéreteiben. Vizsgáld meg, mi van az irányításod alatt, a többit bízd Istenre. Szánj időt a prioritásaid felfedezésére és azok végrehajtására. Egyensúlyban vannak-e a munka, a család és a társadalmi élet területei? Ez lehet néhány módszer a stressz csökkentésére és az immunrendszer védelmére. „Csökkents, vagy tönkremész” – ez egy jó tanács. Higgy és bízz. A világ egy csatatér, nem pedig játszótér. Mindannyian harcot vívunk ebben a fizikai, mentális és szellemi birodalomban. Az itt felsorakozatott elvek segítenek csökkenteni a betegség kockázatát és eredményesen harcolni, ha mindez bekövetkezik. Ebben a tönkrement, fájdalommal, igazságtalansággal és bűnnel teli világban azonban nincs tökéletes garancia a problémáktól és betegségektől mentes életre. Ezért van szükségünk egy igazi, mégis láthatatlan segítőre. Ez a segítő Jézus Krisztus, Megváltónk, gyógyítónk és legjobb barátunk. Nemcsak könyörtelen kereszthalált halt a bűneinkért, hanem fel is támadt a halálból. (1 Korinthus 15: 3-4).

Isten elveket adott nekünk, hogy csökkenthessük kockázatokat. De ha szenvedünk, akkor sem hagy el minket. „Az Úr megerősíti őt az ő betegágyán; bármilyen az ágya, megkönnyíted betegségében.” (Zsoltárok 41: 3) „Erőt ad a megfáradottnak, és az erőtlen erejét megsokasítja.” (Ézsaiás 40:29)

Bármi is történik, Isten hív Téged, hogy bizalmasa légy. Vár rád egy csodálatos örökkévalóság fájdalom, könny, betegség vagy halál nélkül. Ez a csodálatos jövő mindazoké, akik teljes szívüket odaadják neki.

 

Ebben a koronavírussal fertőzött világban láthatatlan segítőnk képes legyőzni az összes láthatatlan ellenséget. Ne félj! Nézz felfelé!

Gyere Ahogy Vagy  Biblia Suli