facebook script

Szabadulás a függőségektől

Szabadulás a függőségektől

Néhány évvel ezelőtt összefutottam egy régi barátommal, aki hozzám és feleségemhez hasonlóan egész felnőttkorában a kábítószer rabja volt. Körülbelül 1972-ben kezdte – ahogy mi is. Mi Susannal 1996-ban sikeresen leszoktunk a szerről, azonban Randy nem volt ilyen szerencsés. Amikor újra láttam őt, halálos betegnek tűnt. Hosszan megöleltem, és feltűnt, hogy szemei teljesen besüllyednek az arcába. Észrevettem, hogy a sírás fojtogatja. Elmondta nekem, milyen jól nézek ki és mennyire büszke rám, hogy tiszta vagyok. Egyenesen a szemébe néztem, és ezt mondtam: „Randy, máshogy is élhetnél.” Tanácstalan volt a tekintete, lehajtotta a fejét, majd visszakérdezett: „Tényleg?” Senki nem mondta ezt neki eddig, nem is ismert másfajta életet. De a jó hír az, hogy senkinek sem kell függőségben élnie – neked sem.

Néhány ember számára az élet a fájdalom csillapításának folyamatos keresésében merül ki. A fájdalom (lelki és fizikai) és annak csillapítása is (káros szenvedélyek) sokféleképpen megmutatkozhat. Hisszük vagy sem, a függőség gyakran egy túlélési mechanizmus. Ez – amely sokak számára a tényleges túlélést jelenti – többféleképpen jelentkezhet: valamilyen káros szerrel való visszaélésben, viselkedési problémákban vagy kapcsolódási függőségekben.

A leggyakoribb káros szenvedélyek a metamfetamin, heroin, kokain, alkohol, dohánytermékek és koffein, valamint a receptköteles nyugtatók és altatók használata. A viselkedési problémák ennél szélesebb körűek és összetettebbek. Sokféleképpen megmutatkozhatnak a szerencsejátékoktól a dühig, jelentkezhetnek szexuális függőség, féltékenység, pletykálás, média- és ételfüggőség formájában, illetve túlzásba vitt munkában vagy bármilyen olyan tevékenységben, ami segít elrugaszkodni a valóságtól.

Probléma a kezdetektől

A függőség okait gyakran a gyermekkorban kell keresnünk. Habár nem vagyunk ennek tudatában, de az agy életünk korai szakaszában már elkezdi kifejleszteni saját eszköztárát és vegyületeit, amelyek majd segítenek az élet viszontagságainak leküzdésében. Ha bármilyen ok miatt ez a folyamat nem megy végbe teljesen (fizikai- és verbális bántalmazás, elhanyagoltság, szexuális erőszak, stb.), másfajta módon kell megoldanunk a nehézségeket. Lehet, hogy most éppen ilyen helyzetben vagyunk, akkor is, ha tudat alatt próbálkozunk a sebekkel, érzelmi problémákkal megbirkózni. A fájdalom enyhülését egy viselkedéstől vagy szertől várjuk, amiről tudjuk, hogy nem jó számunkra, mégis az egyetlen segítségnek látszik. Ezt kérdezzük magunktól: „Hogyan vehetné ezt el bárki is tőlem? Ez az egyetlen út, ahogy meg tudok birkózni a problémáimmal.” Néha nem is tudjuk megfogalmazni fájdalmainkat és gondjainkat, amelyek elől menekülünk. Pont ezért olyan nehéz feladni a káros szokásainkat. A másik fajta függőség onnan ered, hogy természetes vágyainkat tápláljuk. Ezek ugyanolyan erősen fogva tarthatnak, mint a fájdalom enyhítése céljából használt szerek. Akármi legyen is az oka, mindkettő tűnhet teljesen reménytelennek, és higgyétek el, én is megtapasztaltam már ezt. A függőség irányít minket, nem pedig fordítva. Előírja, mikor használd a káros szereket, nincs kontrollunk felette. Ezen felül, ahányszor döntéseket hozunk egy megrögzött szokás mellett vagy ellen, az agy útvonalakat hoz létre, amelyek még jobban megerősítik, elmélyítik azt a szokást.

Leszokás

Hogyan tudjuk megváltoztatni „túlélési mechanizmusainkat”? Hogyan tüntessük el a nyomokat, amelyek az idegpályákba vésődtek? Hogyan tudunk elképzelni egy új jövőt saját magunknak? Ahhoz túl rövid ez az írás, hogy mindenki választ találjon ezekre a kérdésekre, hiszen minden eset egyedi, és a felépülési folyamat legnagyobb része egyéni figyelmet és tanácsokat igényel. Az első lépés minden sikeres leszokásnál az, hogy rájöjjünk, nem kell együtt élni a függőségünkkel, és nem egyedül kell megoldanunk ezeket. Van egy mennyei Atyánk, aki nem akarja, hogy életünket rossz szokásainkhoz láncolva kelljen eltöltenünk. Azt szeretné, ha szabadon, boldogan és egészségesen élhetnénk. Azt akarja, hogy megtanuljuk: hagyjuk a múltat ott, ahová való – a múltban. Segít nekünk a felépülésben. Annyira szeretné, hogy ez sikerüljön, hogy egyszülött Fiát adta értünk. Rajta, Krisztuson keresztül ad erőt, hogy lerázzuk a bennünket fogva tartó láncainkat. Hallgassuk meg az ígéretét. „Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, aki nem hagy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek.” (1Kor. 10:13). A szabadulás lehetséges, sőt, biztos! Isten meg tudja törni a szokások körét az életünkben. „Ennekokáért ő mindenképen üdvözítheti is azokat, akik ő általa járulnak Istenhez” (Zsid. 7:25).

A sokszoros kudarc elvette reményedet? A tehetetlenségre és sikertelenségre gondolni nagyon elkeserítő, de ha Istenre tekintünk és erejében bízunk, a problémákat képesek leszünk a helyes nézőpontból szemlélni. Nézzük csak a valóságot egy pillanatra. Az egyetlen személy, akiben megbízunk, az általában saját magunk vagyunk. A probléma az, hogy a sorozatos kudarcok során bebizonyosodott, hogy nem éppen a legjobban vezettük az életünket. Őszintén szólva, eddig nem a legjobb emberben bíztunk. A Példabeszédek 3:5-ben így szól az Úr: „Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál.” Isten ezt okkal mondja. Tudja, hogy értelmünk hibás, érzelmileg sérültünk, tudja, hogy a legjobban cselekszünk, ahogy tudunk. De azt is tudja, hogy Benne és az Ő képességeiben kell bíznunk, különben a remény és a motiváció eltűnik. Új utat jelölt ki számunkra, olyat, amelyben a rossz viselkedést magától értetődően jó viselkedés váltja fel; olyan utat, ahol agyunk idegi hálózata javunkra működik, nem pedig hátrányunkra.

Jézus megkérdezett egyszer egy vak embert: „Mit akarsz, hogy cselekedjem veled?” (Márk 10:51) A vak így válaszolt: „Mester, hogy lássak”. Leegyszerűsítve, Jézus azt kérdezte, újra jól szeretne-e lenni. És ma ez a kérdése hozzád is. Nem kell így élned. Akarsz-e egészséges lenni? Érdekel-e az írás végén található segítségek listája? Újra fel akarsz-e állni és akarsz-e szabad, békés életet élni? Csak te tudsz válaszolni erre a kérdésre.

Ajánlott weboldalak

Köszönjük, hogy elolvasod ezt a részt. Bizonyos függőségeket csak hosszú távú elhatározással és tervvel lehet leküzdeni. A következőkben olyan weboldalakról olvashatsz, amelyek segíthetnek. Ne felejtsük, hogy Isten a legnagyobb segítsége azoknak, akik Jézuson keresztül hozzá fordulnak. A győzelem lehetséges: Istenbe vetett bizalommal, gyakorlatias változtatásokkal, határozott akarattal és erőfeszítésekkel.

Alkoholizmus: www.alkoholbeteg.hu

www.anonimalkoholistak.hu

Kábítószerfüggés: www.na.info.hu

Szexuális függőség: www.slaa.hu

Társfüggés: www.tarsfugges.hu

Szerencsejáték függőség: gamblersanonymous.hu