facebook script

Hulp bij eenzaamheid

Na 37.760 anonieme telefoontjes naar de telefonische hulpdienst te hebben gepleegd, verklaarde een 44-jarige Japanse man dat hij gewoon wilde luisteren naar de vriendelijke stemmen van de vrouwelijke telefonistes. Hij bekende per dag ongeveer 900 telefoongesprekken te hebben gevoerd vanaf zijn mobiele telefoon. "Toen ik een keer een klacht indiende werd ik door de telefoniste heel vriendelijk geholpen”, vertelde hij de politie.

Op de achtergrond van de meest technologisch verbonden wereld ooit, staat de huidige generatie voor een uitbraak van eenzaamheid.

Sommige van deze eenzame mensen lijden onopgemerkt in verpleeghuizen; anderen halen de krantenkoppen wanneer ze in een schijnbaar laatste poging om bekend te worden een klaslokaal met kinderen neerschieten. Het merendeel van de eenzame mensen lijkt aansluiting te hebben met anderen en is normaal, maar verlangt naar diepere en zinvollere relaties.

Of je je wel of niet eenzaam voelt is niet het hele verhaal. Wanneer we er niet in slagen diepere, ondersteunende relaties te hebben, lijdt onze gezondheid hieronder. In tijden van ziekte zijn we minder sterk. De universiteit van Harvard publiceerde bijvoorbeeld gegevens over 2.835 vrouwen waarbij over een periode van tien jaar borstkanker werd vastgesteld.

Het onderzoeksteam bekeek de sociale steun voor elke vrouw. In vergelijking met vrouwen die goed sociaal geïntegreerd waren, vertoonden degenen die sociaal geïsoleerd waren meer dan het dubbele risico om te overlijden aan borstkanker gedurende het decenniumlange onderzoek. Bovendien hadden de sociaal geïsoleerde vrouwen 67 procent meer kans om om wat voor  reden dan ook te overlijden.

Deze opmerkelijke bevinding is niet uniek. De medische literatuur waarschuwt ons dat eenzaamheid niet alleen tragisch is, maar ook onze lichamen fysiek kan beschadigen.

 

Strategieën om eenzaamheid te bestrijden

Gelukkig ben je niet gedoemd om een ​​leven van eenzaamheid te leiden. Hier zijn zeven krachtige strategieën die je kunnen helpen meer verbonden te raken met de mensen om je heen. Je hoeft ze niet alle zeven te implementeren, maar hoe meer je in de praktijk brengt, hoe groter de kans dat je sociale netwerk zich  uitbreidt.

1. Stap uit je comfortzone en ga gelijkdenkenden ontmoeten. Als je een tuinliefhebber bent, ga dan bij een plaatselijke tuinclub. Als je een verschil wilt maken in je omgeving, waarom neem je dan niet deel aan een dienstverlenende organisatie? Zoek naar organisaties in jouw stad of gemeente die je interesse hebben. Kijk online, in de ouderwetse Gouden Gids, in de krant, of bel je lokale kamer van koophandel. 2. Neem een huisdier. Gezelschapsdieren zijn een geweldig hulpmiddel om vrienden te maken. Als u problemen ondervindt bij het ontwikkelen van relaties met mensen in uw buurt, overweeg dan eens om een ​​sympathieke hond uit het plaatselijk asiel te adopteren. Je zult waarschijnlijk verbaasd staan hoeveel sociale interactie er gemaakt wordt tijdens het wandelen met je hond, het naar een hondenuitlaatplaats gaan of zelfs het boodschappen doen met je huisdier.3. Zoek iemand die eenzamer is dan jijzelf. Als je zelf geen aansluiting voelt op je werkplek, zoek dan iemand anders die een einzelgänger lijkt te zijn. Als die persoon je poging tot vriendschap afkeurt, probeer dan een vriendschap op te bouwen in een omgeving die laagdrempeliger is en waar uw pogingen eerder worden geaccepteerd. Zoals al eerder gezegd: veel verpleeg- en verzorgingstehuizen hebben veel eenzame mensen en zijn gemakkelijk te vinden. Waarom neem je geen contact op met een lokaal verpleeghuis en kijk of je van de leiding iets mag doen om iemands dag op te fleuren?  Bij een eerste bezoek kun je een potplant geven of misschien een paar al uitgelezen boeken uit je boekenkast.

  1. Doe vrijwilligerswerk. Veel werkplekken stimuleren de ontwikkeling van nauwe sociale banden niet. Hedendaagse wijken en woningen lijken vaak meer ontworpen om af te zonderen en te isoleren dan om verbondenheid te scheppen. Het beginnen metvrijwilligerswerk biedt echter vaak een gelegenheid om op zinvollere manieren met andere collega’s samen te werken en vaak ook degenen die je helpt. Verder blijkt uit medisch onderzoek dat vrijwilligerswerk op zich gezondheidsbevorderend werkt.
  2. Maak opnieuw contact met familie. Maak van tijd met de familie een prioriteit, zelfs als er spanningen zijn in uw relaties. Hoewel het emotioneel moeilijk is, is het herstellen van fouten en verbroken relaties één van de krachtigste sociaalverbindendehandelingen. Als je jezelf geïsoleerd hebt van een familielid dat pijn heeft ondervonden door jou, waarom benader je hem dan niet liefdevol en vertel je je bereidheid om te vergeven?

Aan de andere kant: als je goede relaties hebt met kinderen of kleinkinderen, probeer dan om die banden te versterken.Veel van de hedendaagse activiteiten maximaliseren de sociale interactie niet.Op vermaak gebaseerde gezinstijd heeft de neiging teveel op amusement te liggen en te weinig op het gezin zelf.

6. Verbind op een verticaal niveau. Door de geschiedenis heen waren enkele van 's werelds duurzaamste vriendschappen gebaseerd op een gemeenschappelijke spirituele basis. Waarom begin je niet eens opnieuw, ongeacht je spirituele wortels, met het lezen van de Bijbel? Ongetwijfeld heeft geen enkel boek de sociale verbondenheid in Noord-Amerika meer bevorderd dan de Bijbel. Een geweldige plek om te beginnen is met de vier evangeliën in het Nieuwe Testament. Veel geleerden geloven dat de Bijbel niet alleen geschreven is om je te verbinden met het Goddelijke, maar ook met andere mensen. Alles samenvoegen

  1. Gebruik synergie. Elk van de voorgaande zes strategieën kan op zich krachtig zijn. Maar als je er meer dan één tegelijkertijd doet kun je de impact vermenigvuldigen. Omdat de meesten van ons (zelfs eenzame mensen) druk zijn, hoe meer wij kunnen bereiken met een enkele activiteit des te beter. Stel je de volgende situatie voor:

• Combineer een heroriëntatie op spirituele dingen met vrijwilligerswerk. Help een kerk of andere geloofsgroep die actief een verschil uitmaakt in jouw gemeenschap. Steeds meer congregaties raken bijvoorbeeld betrokken bij gezondheidsinitiatieven. Als je problemen hebt om er één te vinden, bekijk dan de websites van maatschappijgebaseerde gezondheidsprogramma's die nauw samenwerken met geloofshuizen, zoals ‘CREATION health’ (www.creationhealth.com) of het complete gezondheidsverbeteringsprogramma (www.chiphealth.com) van het ‘Nedley Depression Recovery Program’ (www.nedleydepressionrecovery.com).

  • Maak van de gezinstijd een tijd van spirituele groei. Of je nu een alleenstaande ouder bent met een enig kind, een grootouder met beperkte toegang tot de kleinkinderen, of een drukbezet persoon die thuis woont met meer dan één volwassene en meerdere kinderen, dan kun je dit nog steeds doen. Wanneer je zelfs maar een paar mensen bij elkaar kunt krijgen om samen tien minuten spiritueel opbeurend materiaal te lezen, zul je verbondenheid vinden. Sociaal wetenschappers getuigen van de waarde van dergelijke inhoudsvolle familiebanden. Het lezen en de discussie zal jullie dichter tot elkaar brengen en zorgt ervoor dat uw kinderen of kleinkinderen weten hoe ze zichzelf uit moeten drukken door meer dan het sturen van een tweet of SMS-bericht.

8. Zoek professionele hulp. Dit laatste punt dient als een bonusstrategie - één die je waarschijnlijk niet nodig zult hebben als je al enkele van de voorgaande strategieën volgt. Echter, als eenzaamheid is veranderd in depressie - en je denkt eraan om jezelf of anderen schade toe te brengen – neem dan contact op met iemand. Wanneer je niet weet wat je moet doen, probeer de gratis zelfmoordhulplijn 113. ConclusieDe man, die 37.760 telefoontjes naar de telefonische hulpdienst plaatste, kreeg te maken met dezelfde eenzaamheid waar jij mogelijk mee wordt geconfronteerd. Uiteindelijk is er maar één wezen, die je honger naar een diepe verbondenheid en een onfeilbare vriendschap kan stillen: God. Hij zegt: "Ik heb u liefgehad met een eeuwige liefde; daarom heb Ik je met goedertierenheid getrokken "(Jeremia 31: 3). God hangt niet op, geeft niet op of kijkt je niet met de nek aan. Copyright © 1982 Thomas Nelson. Gebruikt met toestemming. Alle rechten voorbehouden.

Bijbelcursus