facebook script

De weg naar gezondheid

De weg naar gezondheid

Bent u gezond?

Gezond zijn betekent meer dan niet ziek zijn. Het betekent optimaal leven op lichamelijk, mentaal, sociaal en geestelijk vlak. De Bijbel noemt dit een leven in “overvloed” (zie Johannes 10:10), en dat is precies wat God wil voor u. Hij zegt, “Geliefde, ik wens dat het u in alles goed gaat en dat u gezond bent, zoals het uw ziel goed gaat” (3 Johannes 1:2; HSV).

Om u te helpen dit leven in overvloed te ervaren, gaf God een eenvoudig en gemakkelijk stappenplan voor een betere gezondheid. U heeft niet alle factoren die ziekte of ongelukken kunnen veroorzaken in de hand. U kunt echter wel díe keuzes maken die de risico’s verkleinen en de gezondheid ten goede komen. Hier zijn acht eenvoudige adviezen voor een overvloedig en gezond leven die u vanaf vandaag kunt toepassen.

Stap 1: Voeding

Het voedsel dat u eet, heeft een invloed op uw gevoelens en vermogen om te genieten van het leven. Daarom is het belangrijk te kiezen voor goed en voedzaam voedsel. Het oorspronkelijke dieet in de Hof van Eden bestond uit fruit, granen, noten en zaden.

Na de zondeval werden groenten, oorspronkelijk voedsel voor de dieren, toegevoegd aan dat dieet. Het is opmerkelijk dat cholesterolrijke dierlijke producten hier geen deel van uitmaakten. Indien de westerse wereld dit vegetarische dieet zou volgen, zouden veel dodelijke ziektes zoals aderverkalking verleden tijd zijn. Onderzoek bewijst keer op keer dat Gods plantaardige scheppingsdieet superieur is aan elk ander dieet (zie Genesis 1:29, 30).

Stap 2: Beweging

Uw lichaam is gemaakt om actief te zijn. Lichamelijk fit zijn betekent dat u al uw dagelijkse bezigheden kunt doen én ook nog energie over heeft voor uw gezin en vrijetijdsbesteding.

Een eenvoudig dagelijks trainingsschema kan u helpen dit niveau van lichamelijk fit zijn te bereiken. Een eindje wandelen is een uitstekende manier om te beginnen. Begin rustig met trainen en voer geleidelijk de duur en intensiteit van de training op. U heeft vast wel eens de uitspraak “no pain, no gain” gehoord, maar dit is niet waar. Pijn kan betekenen dat u te ver gaat. Oefen uw lichaam totdat u zwaar ademt, maar niet buiten adem bent. Dertig minuten per dag is op zich een prima doel, maar het nut van beweging is cumulatief, dus zijn zelfs kortere perioden, drie tot vijf keer per week, doeltreffend.

U heeft geen tijd? In onze westerse maatschappij wordt de vrije tijd vaak gevuld met allerlei passieve vormen van vermaak zoals TV, games en het Internet. Als u zou kiezen om de computer, TV, en spelconsole uit te zetten, en deze tijd zou gebruiken om gezonde oefeningen te doen, dan resulteert dit altijd in een bonus voor uw gezondheid. U zult zien dat beweging veel voordelen heeft, zoals controle over uw gewicht, stressreductie, een beter immuunsysteem, en het verkleinen van de kans op ziekten. Genoeg beweging kan jaren aan uw leven toevoegen, maar wat nog belangrijker is: het voegt leven toe aan uw jaren.

Stap 3: Water

Water is essentieel voor het leven. Veel mensen baseren hun waterconsumptie op hun gevoel van dorst, maar dorst is het eerste teken van uitdroging. We verliezen elke dag allemaal lichaamsvocht door urine, uitwerpselen, zweet, en verdamping vanuit de longen. Een volwassen persoon moet dus ongeveer zes tot acht glazen water per dag drinken en zelfs meer als het warm weer is of tijdens het trainen. Water is onmisbaar voor het functioneren van de nieren, het regelen van de lichaamstemperatuur en het op peil houden van lichaamsvloeistoffen. Drink dus nog een glas. Water is goed voor u en bevat geen calorieën!

Onthoud dat koffie, frisdrank, en alcohol geen vervangers zijn van water! Ze zijn namelijk slecht voor uw gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat koffie juist meer water aan je lichaam onttrekt, dan dat het aanvoert!

Stap 4: Zonlicht

U zult wellicht niet verwachten dat zonlicht ook uw gezondheid beïnvloedt. Heeft u echter ooit opgemerkt hoe veel sneller u ontmoedigd en depressief raakt in de wintermaanden, wanneer de dagen kort zijn en het weer somber?

Zonlicht helpt uw lichaam met de aanmaak van vitamine D. Deze essentiële voedingsstof reguleert lichaamshormonen en celgroei; het helpt uw lichaam bij het opnemen van calcium, dat nodig is voor sterke botten en tanden; en het draagt bij aan een goed immuunsysteem en zenuwstelsel.

Te veel zonlicht is echter schadelijk en kan huidkanker veroorzaken. Dus vermijd te lange blootstelling aan fel zonlicht; bescherm uw hoofd en gebruik zonnebrandcrème.

Stap 5: Matigheid

Een evenwichtige leefwijze is een gezonde leefwijze. Matigheid betekent echter niet “alles met mate doen”, maar wel zorgvuldig de dingen doen die goed zijn voor uw gezondheid én ongezonde dingen geheel vermijden. Matigheid is een levensstijl die de kwaliteit van het leven verhoogt. Te veel eten bijvoorbeeld, leidt tot een geïrriteerde maag en/of overgewicht. Te weinig eten heeft echter ondervoeding tot gevolg. Te veel werken veroorzaakt oververmoeidheid of blessure. Van te weinig werken krijgen we luie en zwakke spieren. Matigheid is een sleutelbegrip om een gezond en gelukkig leven te leiden.

Stap 6: Lucht

Lucht is natuurlijk cruciaal; we kunnen namelijk maar een paar minuten overleven zonder te ademen. Maar de kwaliteit van de lucht die we inademen is ook belangrijk. Luchtvervuiling kan ziekte en zelfs de dood veroorzaken als de vervuilende stoffen gedurende dagen of weken sterk geconcentreerd zijn – zeker bij kinderen en oude mensen of bij diegenen die aan congestief hartfalen of een chronische longaandoening lijden.

Wellicht komt de meest schadelijke luchtvervuiling van roken. De schadelijke effecten van roken zijn zó goed bekend geworden, dat er geen twijfel meer over bestaat dat het dodelijk is. Adem pure en schone lucht diep in om een goede gezondheid te behouden.

Stap 7: Rust

Onderzoeken tonen aan dat volwassenen acht uur slaap per nacht nodig hebben om goed te kunnen functioneren. We kunnen onszelf wel wijs maken dat we het met minder kunnen doen, maar slaaponthouding is een serieus probleem in de gehaaste samenleving van vandaag.

Naast genoeg slaap, moet u ook ontspanning in uw leven opnemen. Een dagje weg de natuur in, een wandeling in de bergen of langs het strand, kan u verfrissen en helpen om beter om te gaan met stress. God erkende onze noodzaak voor ontspanning door ons een wekelijkse rustdag te geven: de zevende dag, de sabbat (zie Exodus 20:8-11).

Stap 8: Godsvertrouwen

De geestelijke dimensie van gezondheid is nog belangrijker voor uw totale welzijn dan de fysieke factoren. Stress, zorgen en schuld knagen aan uw levenskracht en kunnen ziekte veroorzaken. Vertrouwen op God, uw Schepper, geeft richting aan uw leven, wat u kan helpen om de negatieve effecten van stress, zorgen en schuld te overkomen.

U kunt uw vertrouwen in God versterken door Zijn Woord, de Bijbel, dagelijks te lezen (zie Romeinen 10:17). Op de achterkant van deze folder staat een gemakkelijke manier om meer over God en de Bijbel te weten te komen. God zegt, “maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht: hij … loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput ” (Jesaja 40:31; NBV). Vertrouwen op God is een vitaal onderdeel van een goede gezondheid.

Conclusie

Deze acht stappen naar een betere gezondheid kunnen eenvoudig lijken, maar ze brengen u gegarandeerd dichter bij een overvloedig en gezond leven. Pas ze toe in uw leven en merk het verschil!

Bijbelcursus