Coronavirusul și imunitatea
„Ceea ce nu poți vedea îți poate dăuna” – este replica omului invizibil. Bazat pe romanul clasic al lui H. G. Wells, din 1897, acest thriller science-fiction hollywoodian are în centru un om de știință malefic ce descoperă secretul invizibilității și își agasează fosta iubită. Nu-l poate vedea nimeni, dar este mortal.
Tot așa stau lucrurile și cu virusurile, în general, și coronavirusul, în special. Sunt invizibile. Și pot fi mortale.
Cum ne putem proteja de asasinii virali pe care nu îi vedem? „Spălați-vă pe mâini, acoperiți-vă gura când tușiți și dezinfectați suprafețele”, insistă Centrele pentru Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC). E un sfat bun. Totuși infectările încă se produc. În acest caz, care ar trebui să fie strategia noastră principală? Medici și nutriționiști bine pregătiți susțin la unison că cea mai bună apărare împotriva dușmanilor invizibili este întărirea capacității naturale a corpului de a lupta cu boala. În acest fel, în cazul în care ne infectăm, celulele noastre îl pot ucide pe ucigaș, nu ucigașul să ne ucidă pe noi.
Armata ta imunitară – Sistemul tău imunitar stă la baza sănătății tale. Rețelele sale protectoare alungă bacteriile și virusurile dăunătoare. În plus, dezactivează toxinele nocive și acționează precum un sistem de supraveghere asupra celulelor anormale. Mijloacele sale de apărare includ barierele fizice, precum pielea, și reacțiile inflamatorii în zonele afectate. În același timp recurge și la răspunsuri imune specifice la microbi sau infecții.
Câștigarea luptei pe interior – „Atacurile” repetate la adresa sistemului imunitar pot activa rețelele de apărare. Astfel poate crește inflamația, starea de sănătate se poate deteriora, crește riscul de apariție a anumitor boli și chiar de scurtare a vieții. Stresul constant, alimentația săracă și lipsa de exercițiu fizic sau de somn îți pot mutila „armata” imunitară. Alcoolul și tutunul au același efect. Stilul de viață sănătos, legăturile sociale pozitive și încrederea într-un Dumnezeu Creator au ca efect intensificarea, fortificarea și echilibrarea mijloacelor tale de apărare.
Mobilizează-ți sistemele de apărare! – Niciun parașutist nu s-ar apuca să-și cârpească parașuta când ușa avionului este deja deschisă. Atunci e momentul să sară. Sănătatea de fier nu se poate cumpăra. Produsele care promit o rezolvare rapidă în timpul unei crize sunt amăgitoare. Singura cale de a fi pregătiți pentru vremuri presante este adoptarea în fiecare zi de obiceiuri bune ce țin de sănătatea fizică, mintală și spirituală. Nu e prea târziu să începi chiar acum! Îți poți antrena, fortifica și echilibra sistemele de apărare împotriva atacatorilor virali. Și, nu uita, colaborează întotdeauna cu medicul tău de familie!
Antrenează cu ajutorul antioxidanților – Antioxidanții sunt catalizatori puternici în cadrul proceselor de apărare a organismului. Ei elimină oxidanții dăunători și radicalii liberi din fluxul sangvin. Oxidanții sunt produși toxici ai proceselor metabolice normale. Mai apar și ca rezultat al expunerii la fum și la alte elemente toxice din mediu. Radicalii liberi pot deteriora ADN-ul și pot slăbi sistemul imunitar al organismului. Antioxidanții reduc consecințele negative și fortifică sistemul imunitar. Le poți mări aportul și îmbunătăți eficiența prin:
- Consumul de fructe și legume proaspete – Citricele, cireșele, vișinele și fructele de pădure sunt în mod special bogate în antioxidanți. Legumele cu frunze verzi, cum sunt varza kale și broccoli, sunt bogate în vitaminele antioxidante A, C și E. Consumarea unei mari varietăți de legume verzi și galbene crește nivelul carotenoidelor din sânge. Carotenoidele sunt antioxidanți asociați cu niveluri mai scăzute de simptome generate de stres, cum ar fi insomnia și iritația.[1]
Vitamina D, vitamina razelor de soare, este de asemenea esențială funcției imunitare sănătoase.[2] Dacă ai dubii în privința nivelului tău de vitamina D, medicul îți poate recomanda efectuarea unei analize de sânge.
- Aportul mai mare de fibre alimentare – Legumele colorate, fructele, leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele asigură vitamine, minerale și elemente fitochimice care intensifică apărarea organismului. Pe lângă aportul de fibră, acestea contribuie la reglarea glicemiei și a secreției de insulină. În plus, scad nivelul hormonilor de stres și inflamația. Fibrele din plante contribuie la controlul poftei de mâncare și a greutății corporale. Grăsimea în exces generează inflamație inutilă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care obezitatea crește riscul apariției multor afecțiuni cronice și boli infecțioase. Bea apă din belșug în loc de băuturi îndulcite, pentru a-ți îmbunătăți circulația și a scădea aportul de calorii dăunătoare pentru imunitate.
- Eliminarea cărnii roșii, a lactatelor grase și a alimentelor prăjite – Un regim alimentar bogat în grăsime animală, cereale rafinate, zahăr și prăjeli crește efectele negative ale radicalilor liberi. Acestea sunt asociate cu un risc crescut de infecții, diabet, boli de inimă, demență și anumite cancere. În schimb, fă-ți plinul de proteină vegetală din leguminoase (toate tipurile de fasole, năut, linte etc.), zarzavaturi, cereale integrale și paste multicereale. Se poate recurge și la înlocuitori vegetarieni de carne. Ca dressing de salată, folosește uleiul de măsline și lămâia. Acordă o atenție deosebită grăsimilor omega-3 incluzând în alimentația ta mai multe nuci și semințe de in.
Fortifică prin exercițiu fizic – Mișcarea nu doar protejează sistemul imunitar, dar îl și întărește. Plimbările energice regulate pot veni în sprijinul răspunsului atât al anticorpilor, cât și al ucigașilor naturali (celulele T).[3] Scade inflamația generalizată în corp și îmbunătățește sănătatea metabolică. Este efectiv un picior în burta invadatorilor virali. Exercițiul fizic zilnic îmbunătățește dispoziția, scade anxietatea și crește percepția asupra stării de bine.[4] Mintea și corpul acționează împreună. Stările mintale pozitive au avantajul suplimentar de a impulsiona sănătatea imunității.
Asigură-ți echilibrul prin gestionarea stresului – Stresul cronic este o lovitură pentru sănătatea imunității. Poate genera depresie, anxietate, ușoare pierderi de memorie, iritabilitate și chiar panică. Îngrijorarea și negativismul constant pot genera un ritm cardiac crescut, oboseală și transpirație. Pot de asemenea apărea dureri musculare, dureri de cap și tulburări de somn. Gândurile și cuvintele sunt elementele din care sunt alcătuite faptele noastre. Te concentrezi pe probleme sau pe soluții? Care ar fi câteva modalități sănătoase de a gestiona stresul? Încearcă să faci o plimbare, să vorbești cu un prieten sau să ajuți pe cineva în nevoie. Mulți își găsesc pacea atunci când vorbesc cu Dumnezeu în rugăciune și prin memorarea promisiunilor Sale. Identifică lucrurile asupra cărora deții controlul și încredințează-le pe restul lui Dumnezeu. Ia-ți timp să identifici și apoi să dai curs celor mai importante priorități din viața ta. Există un echilibru între muncă, familie și viața ta socială? Acestea sunt câteva modalități de a ține stresul sub control și a-ți proteja sistemul imunitar.
Ai credință! Această lume este un câmp de bătaie, nu un loc de joacă. Avem cu toții propriile lupte în domeniul fizic, mintal și spiritual. Principiile prezentate aici te vor ajuta să reduci riscul îmbolnăvirii și să lupți cu ea atunci când își face totuși apariția. Însă în această lume defectă, plină de nedreptate, dureri sufletești și păcat, nu există nicio garanție pentru lipsa de încercări și boală. De aceea avem nevoie cu toții de un Ajutor real, însă invizibil. Acest Ajutor este Isus Hristos, Salvatorul nostru, Vindecătorul nostru și cel mai bun Prieten. El nu doar că a murit pe o cruce îngrozitoare pentru păcatele noastre, dar a și înviat din morți (1 Corinteni 13:3-4).
Dumnezeu ne-a dat principii în virtutea cărora să ne reducem riscul. Dacă totuși ajungem să suferim, El nu ne va părăsi. „Domnul îl sprijină când este pe patul de suferință: îi ușurezi durerile în toate bolile lui” (Psalmii 41:3). „El dă tărie celui obosit și mărește puterea celui ce cade în leșin” (Isaia 40:29).
Orice s-ar întâmpla, Dumnezeu te invită să ai încredere în El chiar acum. Îndreaptă-ți gândul spre o veșnicie minunată, fără durere, lacrimi, boală sau chiar moarte. El le-a promis acest viitor minunat tuturor celor care își predau inima pe de-a întregul Lui.
În această lume infectată de coronavirus, ajutorul nostru invizibil ne poate înfrânge toți dușmanii invizibili. Nu mai fi speriat(ă)! Ține-ți fruntea sus!
[1] Vezi Mediators of Inflammation, 2015.
[2] Cynthia Aranow, „Vitamin D and the Immune System”, în Journal of Investigative Medicine, vol. 59, nr. 6, 2011, p. 881-886, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21527855/.
[3] David C. Nieman, Laurel M. Wentz, „The compelling link between physical activity and the body’s defense system”, în Journal of Sport Health Science, vol. 8, nr. 3, 2019, p. 201-217, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6523821/.
[4] MaryCarol R. Hunter, Brenda W. Gillespie, Sophie Yu-Pu Chen, „Urban Nature Experiences Reduce Stress in the Context of Daily Life Based on Salivary Biomarkers”, Frontiers in Psychology, 4 apr. 2019, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00722/full.
Speranta TV Curs de studiu biblic