facebook script

8 pași spre o sănătate mai bună

Sănătatea e mai mult decât absenţa bolii. Sănătate înseamnă viaţă trăită la potenţial max- im d.p.d.v. fizic, mental, social şi moral. Biblia o numeşte viaţă „din belşug” (vezi Ioan 10:10) şi aceasta este ceea ce vrea Dumnezeu pentru tine. El spune: „Prea iubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine, şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău.” 3 Ioan 2

Pentru a te ajuta să experimentezi viaţă din belşug şi pentru a avea o sănătate mai bună, Dum- nezeu ţi-a trasat câţiva paşi simpli, uşor de urmat. Nu poţi controla lucrurile care duc la boală sau ac- cidente, însă poţi face alegeri care să minimizeze riscurile şi să promoveze sănătatea. Iată opt paşi simpli pe care poţi începe să-i pui în practică chiar de astăzi.

Pasul 1: Nutriţia

Hrana pe care o consumi influenţează modul în care te simţi şi capacitatea de a te bucura de viaţă. Este important să alegi o mâncare hrănitoare, sănătoasă. Dieta originală din grădina Eden a con- stat în fructe, cereale, nuci şi seminţe.

După căderea în păcat au fost incluse în dietă plantele, care până atunci reprezentau hrana ani- malelor. Şi interesant este faptul că produsele ani-

male bogate în colesterol erau excluse. Dacă ţările vestice ar adopta o dietă vegetariană multe boli fa- tale precum ateroscleroza ar pierde teren. Numero- ase studii au demonstrat că dieta lui Dumnezeu de la Creaţiune bazată pe plante este superioară oricărei alta. (vezi Geneza 1:29, 30)

Pasul 2: Exerciţiul fizic

Corpul tău a fost creat pentru mişcare. A fi apt din punct de vedere fizic înseamnă pur şi simplu să fii în stare să faci toate lucrurile pe care le ai de făcut într-o zi şi să-ţi rămână energie pentru familie şi activităţi în timpul liber.

Obiceiul exerciţiului fizic efectuat zilnic te va ajuta să rămâi în formă d.p.d.v fizic. Un prim pas este mersul pe jos. Începe exersând încet şi creşte în mod gradat durata şi intensitatea. Poate că ai auzit zicala “unde nu-i durere, nu-i câştig”, dar nu este adevărată. Prezenţa durerii poate însemna un exerciţiu fizic prea intens. Fă mişcare până ajungi la o respiraţie profundă, nu până când rămâi fără respiraţie. Treizeci de minute zilnic sunt o ţintă excelentă, dar, având în vedere beneficiile cumula- tive ale exerciţiului fizic, sunt eficiente şi perioade mai scurte, de trei până la cinci ori pe săptămână.

Nu găseşti timp pentru exerciţiu fizic? Adeseori, timpul liber este petrecut în compania mijloacelor de divertisment pasive (televizorul, jocurile video

şi internetul). Atunci când alegi să închizi calcu- latorul, televizorul şi jocurile video şi să petreci timpul respectiv făcând mişcare, de fapt îţi oferi în dar sănătate! Vei realiza că exerciţiul fizic are multe beneficii – menţinerea greutăţii corporale, contro- lul stresului, întărirea sistemului imunitar şi redu- cerea riscului de apariţie a bolilor. Exerciţiul fizic adaugă ani vieţii tale, dar poate mai important este că mişcarea adaugă viaţă anilor tăi.

Pasul 3: Apa

Apa este esenţială pentru menţinerea vieţii. Majoritatea persoanelor consideră senzaţia de sete un indicator a cât de multă apă trebuie să bea, însă setea este de fapt primul semn al deshidratării. Noi toţi pierdem apă în fiecare zi prin urină, fecale, transpiraţie şi respiraţia de la nivelul plămânilor. Adulţii au nevoie să consume zilnic 6-8 pahare de apă – şi chiar mai mult pe vreme călduroasă sau în timpul exerciţiului fizic. Apa este vitală pentru funcţionarea rinichilor şi, de asemenea, ea reglează temperatura corpului şi fluidele. Aşa că bea apă! Este foarte bună pentru tine şi este fără calorii! Cafeaua, sucurile şi alcoolul nu înlocuiesc apa! Acestea sunt foarte dăunătoare sănătăţii. Studiile au arătat că folosirea cafelei privează corpul de mai mult lichid decât aduce aceasta în corp.

Pasul 4: Lumina soarelui

Poate că nu te gândeşti la lumina soarelui ca la un factor ce-ţi influenţează sănătatea. Dar ai observat cât de uşor tinzi să devii depresiv şi descurajat în timpul lunilor de iarnă, când vremea e rea şi zilele sunt scurte? Lumina soarelui ajută cor- pul să producă vitamina D. Acest nutrient esenţial controlează activitatea hormonală şi creşterea ce- lulelor; ajută corpul în absorbţia şi fixarea calciului pentru oase şi dinţi puternici şi ajută la dezvoltarea sistemelor imunitar şi nervos. Prea multă lumină solară poate fi dăunătoare şi poate cauza cancer de piele. Evită expunerea prelungită la soare; poartă o pălărie, foloseşte crema protectoare!

Pasul 5: Temperanţa

Un stil de viaţă echilibrat este un stil de viaţă sănătos. Aceasta nu înseamnă „totul cu moderaţie”. Dimpotrivă, este vorba de adoptarea cu grijă a tu- turor lucrurilor bune şi obiceiurilor ce promovează sănătatea şi, în acelaşi timp, evitarea completă a tuturor lucrurilor şi obiceiurilor care distrug sănătatea. Temperanţa înseamnă un stil de viaţă care îmbunătăţeşte calitatea vieţii. De exem- plu, alimentaţia în exces conduce la probleme ale stomacului şi/sau obezitate. Subnutriţia dă naştere la malnutriţie sau înfometare. Munca în exces duce la epuizare sau boală. Lipsa muncii încurajează lenea şi slăbirea muşchilor. Moderaţia este un con- cept cheie pentru o viaţă fericită şi sănătoasă.

Pasul 6: Aerul

Aerul este în mod evident crucial; putem supravieţui doar câteva minute fără să respirăm. Însă calitatea aerului pe care-l respirăm este de aseme- nea importantă. Poluarea aerului duce la boală sau chiar moarte atunci când concentraţia poluanţilor se păstrează pentru câteva zile sau săptămâni – în special pentru cei foarte tineri şi cei în vârstă sau în cazul celor care suferă de insuficienţă cardiacă congestivă sau boli cronice ale plămânilor. Probabil cel mai dăunător poluant al aerului este fumul de ţigară. Efectele nocive ale fumatului au devenit atât de cunoscute încât nu mai încape îndoială că este un element fatal. Respiră adânc aer curat.

Pasul 7: Odihna

Studiile indică faptul că adulţii au nevoie de opt ore de somn pe noapte. Poate credem că ne descurcăm şi cu mai puţine ore, însă privarea de somn este o problemă serioasă în actuala societate a vitezei. Pe lângă somn odihnitor ai nevoie şi de recreere. O ieşire de o zi în natură, o plimbare la munte sau pe plajă te reînviorează şi te ajută să faci faţă mai eficient stresului. Dumnezeu a înţeles nevoia noastră de odihnă şi relaxare şi ne-a dat o

zi de odihnă în fiecare săptămână – Sabatul zilei a şaptea. (vezi Exod 20:8-11)

Pasul 8: Încrederea în Dumnezeu

Dimensiunea spirituală a sănătăţii este mai importantă pentru starea de bine generală decât factorii fizici. Stresul, îngrijorarea şi vinovăţia subminează puterea de viaţă, cauzând boală. Încrederea în Dumnezeu, Creatorul tău, dă sens existenţei şi acest lucru te poate ajuta să învingi efectele negative ale stresului, îngrijorării şi vinovăţiei. Poţi căpăta mai multă încredere în Dum- nezeu citind zilnic Cuvântul Său, Biblia (vezi Romani 10:17). Pentru a afla mai multe despre Dumnezeu şi despre Biblie caută oferta gratuită de pe spatele pliantului. Dumnezeu spune: „Cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă şi nu obosesc, umblă şi nu ostenesc.” (Isaia 40:31)

Încrederea în Dumnezeu este un aspect esenţial pentru o sănătate bună.

Concluzie

Aceşti opt paşi spre o sănătate mai bună pot părea simpli, dar sunt eficienţi. Aplică-i în viaţa de zi cu zi – şi vei vedea diferenţa!

Speranta TV  Curs de studiu biblic